Alışkanlık denilince aklımıza gelen bir kişinin devamlı yaptığı bir şey olarak yorumlanır.  Alışan bir kişiye devamlı bir şeyi istemesi öngörülmüştür. Örneğin acıktığımızda yemek yememiz bir alışkanlıktır. Alışkanlılarımız bağımlılık haline gelirse insanlara zararlar verebilir.

İnsanlar alıştıkları şeyleri devamlı olarak istemektedir. O zaman sizi kontrol eden, alışkanlıklarınız olur aslında. Alıştığınız şeyin esiri olarak görülürsünüz . Kendinizi özgür olarak görseniz dahi kendi içinizde cezalandırılmış olursunuz. Hayatınız devamlı bir şeye bağımlı olacaktır. Bunlar sizi mutsuz edebilir zaman içersinde. Çevrenizdekiler sizin davranışlarınızdan etkilenerek yalnızlığa doğru sürüklenirsiniz.

Bağımlı olan kişi hayatına sadece bağımlısı olduğu şeye göre yön verir. Çünkü bu kişiler bazen fizyolojik bazen de psikolojik olarak bağımlılık kurduğu bu duruma sürekli ihtiyaç duymakta, hatta bu durumdan kurtulmak istese bile kesinlikle kendisini bağımlısı olduğu şeyden uzaklaştıramamaktadır.

Ancak bağımlılık sadece kişinin kendisine değil çevresinde bulunan insanlara da zarar verdiğinden kişi bağımlılığından kurtulmak için mücadele etmeli, gerekirse bu konuda uzman desteği almalıdır. Bağımlılık toplum sağlığı açısından da büyük tehlike taşımaktadır. Bu nedenle hem toplumsal hem de bireysel olarak bağımlılık ile mücadele etmek büyük bir zorunluluktur.