Hayatımızı renklendiren ve ancak kaybolduğunda değerini anlayabildiğimiz en önemli yetilerimizden biri duyabilmek. Kulaklarımızdan birinde ya da ikisinde birden ortaya çıkabilecek geçici ya da kalıcı kayıplar yaşamı ciddi şekildi etkiliyor. Travmalardan, enfeksiyonlara, yaşlanmadan çeşitli hastalıklara kadar birçok neden işitmede kayba neden olabiliyor. Altta yatan farklı nedenler olmasına karşın kaybın en yaygın üç nedeni iletim tip işitme kaybı, sensorinöral (sinirsel ) işitme kaybı ve mixt tip işitme kaybı olarak sıralanıyor. Tedavisi de tanıya göre şekilleniyor. Acıbadem Kayseri Hastanesi Kulak, Burun, Boğaz Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Mahmut Özkırış, “Dünya İşitme Günü” dolayısıyla yaptığı açıklamalarda dünyamızı sessizleştiren nedenleri sıraladı;
1-Orta kulak iltihabı (Otitis media)
Genellikle çocuklarda görülen orta kulak enfeksiyonlarının yaratabileceği komplikasyonlardan birini kalıcı işitme kaybı oluşturuyor. Virüs ya da bakterilerden kaynaklanan iltihaplanmanın kış ve ilkbahar aylarında artış görülüyor. Ağrı, ateş, denge kaybı ve işitme kaybı gibi belirtileri olan orta kulak iltihabında ağrının devam etmesi durumunda mutlaka hekime başvurmak gerekiyor. Tedavi, hastanın yaşı, genel sağlık durumu ve enfeksiyonun şiddetine göre belirleniyor.
2-Meniere hastalığı
İç kulaktaki sıvı basıncındaki değişiklikleri bağlı gelişen bir sorun. Nedeni tam olarak bilinmemekle birlikte, şiddetli baş dönmesi, ani işitme kaybı, kulakta çınlama, basınç ve dolgunluk hissiyle birlikte yaşanıyor. Semptomların giderilmesine yönelik rehabitasyondan cerrahiye kadar farklı tedaviler uygulanıyor. İşitme testiyle belirlenecek kayıpların giderilmesinde işitme cihazı kullanımı gerekebiliyor.
3-Kulak barotravması
Genellikle denizde dalış sırasında veya uçağın inişi ya da çıkışı gibi basınç değişikliği durumlarında ortaya çıkan rahatsız edici bir durum olan barotravma aynı tüplü dalış ya da dağcılık sırasında ortaya çıkabiliyor. Birçok kişi için çok sıkıntı yaratmasa da durumun kronikleştiği vakalarda, kulak ağrısı, baskı hissi ve orta ve ileri derecede işitme kaybı ortaya çıkabiliyor. Tedavi sonrasında tüm belirtilerin kaybolacağı kulak boratravmasına bağlı işitme kayıpları da genellikle geçici ve geri döndürülebilir özellikte oluyor.
4-Aşırı ses maruziyeti
Genellikle yaptığı iş gereği, yüksek şiddette seslere uzun süre maruz kalan kişilerin iç kulağı zedeleyebiliyor. Çoğu kez hastalar yüksek frekanslı sesleri duymakta zorlanıyor ve zamanla düşük frekanslı seslerin duyulması da güçleşebiliyor. Sorun çoğunlukla kulak çınlamasıyla birlikte kendini gösteriyor.
5-Baş veya kulak bölgesi travması
Direkt olarak kulağa ya da baş bölgesine gelen darbeye bağlı travmalar iç kulaktaki sinirlere ve kulak zarına zarar verebiliyor. Buna bağlı olarak da işitme kayıpları yaşanabiliyor.
6-Yaşlanma
İlerleyen yaşla birlikte genellikle her iki kulakta birden eşit derecede işitme kaybı gözlenebildiğini anlatan Kulak, Burun, Boğaz Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Mahmut Özkırış şunları anlatıyor: “65-75 arasındaki yetişkinlerin yaklaşık yüzde 35’inde işitme kaybı ortaya çıkıyor. Özellikle de aile hikayesi olan kişilerde kayıp daha erken yaşlarda ortaya çıkabiliyor. Sorunun ilerlemesinin önüne geçmek için mutlaka ayrıntılı bir kulak burun boğaz muayenesi ve işitme testleriyle sorunu ortaya koyup önlem almak gerekiyor.” [Kurumsal]