Kayseri Şeker tarafından gerçekleştirilen ziyaret dikkat çekiyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı ziyaret eden AK Parti Genel Başkanvekili Mustafa Elitaş ile Kayseri Şeker Yöneticisi Hurşit Dede’nin olduğu fotoğraf karesi akıllarda soru işaretleri bıraktı. Çok konuşulan fotoğrafta Kayseri Şeker Pancar Ekicileri Kooperatifi Başkanı Hüseyin Akay’ın yer almaması merak konusu oldu.
Hüseyin Akay Neden Yer Almadı?
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın makamında gerçekleştirilen ziyarette, Türkiye’nin en büyük çiftçi kooperatiflerden Kayseri Pancar Ekicileri Kooperatifi’ni temsilen Başkan Hüseyin Akay yerine Kayseri Şeker Yönetim Kurulu Başkanı Hurşit Dede’nin katılması dikkat çekti. Kayseri Şeker’in öne çıkan ismi olarak dikkat çeken Başkan Hüseyin Akay’ın böyle önemli bir ziyarette yer almaması, siyasi kulislerde de konuşulmaya başlandı. Başkan Hüseyin Akay’ın siyaset camiasında kendisini en yakından destekleyen ve yanında yer alan isim, AK Parti Genel Başkanvekili Mustafa Elitaş olarak biliniyordu.
Mali Genel Kurul’da Tepki Gelmişti
31 Temmuz 2024 tarihinde gerçekleştirilen Kayseri Şeker 70 ve 71. Mali Olağan Mali Genel Kurulu, dikkat çeken olaylara sahne oldu. 32 bin kişi kapasiteli Kayserispor’un stadyumu RGH Enertürk Enerji Stadyumu’nda gerçekleştirilen Mali Genel Kurul’da stadyumun boş kalması gözlerden kaçmadı. Kayseri Şeker Pancar Ekicileri Kooperatifi Başkanı Hüseyin Akay’ın konuşması sırasında çiftçilerin stadyumu terk etmesi ve Akay’ı dinlememesi dikkat çeken detaylar arasında yer aldı. Mali Genel Kurulda mali raporların ibra edilebilmesi için çoğunluğun sağlanması gerekiyor. Bazı çiftçiler, nasıl olsa oyumuzu kullandık diyerek stadyumu terk ettiği öğrenildi.
Akay’ın Hayal Kırıklığı
4 bine yakın çiftçinin yer aldığı kurulda, istenilen desteği alamaması, Başkan Hüseyin Akay için hayal kırıklığı olarak yorumlandı. Kayseri Şeker Genel Kurul Toplantıları için Kayserispor’un stadyumu RGH Enertürk Enerji Stadyumu’nu tercih ediyor. Önceki kurullara bakıldığında stadyumdaki oluşan büyük boşluklar, dikkatli gözlerden kaçmadı. Yüzlerce çiftçinin Mali Genel Kurul’da stadyumu terk etmesi, Başkan Hüseyin Akay’a olan desteğin giderek azaldığının düşünülmesine yol açtı.
Yolsuzluk İddiaları
Türkiye’nin en büyük çiftçi kooperatifi olan Kayseri Şeker Fabrikası, şehrin gündeminden düşmüyor. Kayseri Şeker, çeşitli iddialar ve faaliyetler ile gündemde kalmaya devam ediyor. Kayseri Şeker Fabrikası eski Yönetim Kurulu üyesi Metin Demircan, Kayseri Şeker’den olaylı bir şekilde ayrılmıştı. Eski yönetici Demircan, istifasının ardından Kayseri Şeker ile ilgili yolsuzluk iddialarını gündeme taşımıştı. Demircan, 5 ay kaldığı görevi boyunca yolsuzluk yapıldığını iddia ederek Kayseri Şeker Yönetimine dava açtı. Bunun üzerine Ticaret Bakanlığı, Kayseri Şeker’e inceleme başlattı. İncelemeler sonunda oluşturulan 132 sayfalık raporda, fabrikanın zarara uğratıldığı iddiaların birçoğu belgelendi. Bunun üzerine Kayseri Cumhuriyet Başsavcılığı Hazırlık Bürosu, soruşturma başlattı.
Kayseri Şeker’in Yönetiminde Hangi İsimler Yer Alıyor?
Hüseyin Akay’ın başkanlığında Kayseri Şeker’in yönetiminde yer alan isimler ise şöyle;
Yönetim Kurulu Başkanı Hurşit Dede,
Yönetim Kurulu Başkan Vekili Gökhan Güzar,
Yönetim Kurulu Üyesi A. Murat Uluğ, Yönetim Kurulu Üyesi Adem Öner, Yönetim Kurulu Üyesi Ender Batukan,
Yönetim Kurulu Üyesi Şaban Güner(Bağımsız Üye),
Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Arslan(Bağımsız Üye)
Kayseri Şeker Ne Zaman Kuruldu?
Şehrin en önemli fabrikalarından olan Kayseri Şeker Fabrikasının temeli 1954 yılında atıldı. Fabrikanın açılışı ise 1955 yılında merhum Başbakan Adnan Menderes tarafından yapıldı. 3500'den fazla çalışanı ile istihdama da önemli katkılar veren Kayseri Şeker, Kayseri'nin üretim merkezlerinden birisi olarak öne çıkıyor. Kayseri Şeker, İstanbul Sanayi Odası (İSO) tarafından her yıl düzenli olarak gerçekleştirilen 'Türkiye'nin İlk 500 Büyük Sanayi Kuruluşu 2023' araştırma sonuçlarına göre ISO 500'de 98. sırada yer alarak dikkat çekti.