İstanbul Fatih'te dört kardeşin siyanürle intiharının ardından Antalya'dan da siyanür faciası haberi gelmesinin ardından siyanürle ilgili aramalar hız kazandı. Peki, siyanür nedir? Siyanür zehirlenmesi nasıl olur?

Siyanürü doğal olarak üreten birçok bitki, bakteri ve böcek vardır. Kiraz, badem, kayısı, şeftali, erik, fasulye, patates, turp, lahana, şalgam, brokoli ve mısır siyanürlü bileşikleri doğal olarak üretmektedir. Endüstride ise genellikle taşıma ve saklama güvenliği sebebiyle tuzları sodyum siyanür ve trityum siyanür demir çelik endüstrisi ve maden sanayi gibi çok çeşitli sanayi kollarında kullanılmakla beraber gaz formu hiydrosiyanik asit de 'HCN' akrilik fiber , plastik üretimi ve sentetik kauçuk uygulamalarında sıklık ile kullanılmaktadır. Hidrosiyanik asit 28 santigrat derecede kaynama noktasına ulaşır ve acı badem kokusuna sahiptir.

Yüksek miktarda siyanür, vücudumuz için tehlike arz etmesine rağmen eser miktarda vücudumuzda ve çeşitli yiyeceklerin içinde bulunur. Vücutta depolanmaz, kanserojen değildir. Günümüzde en çok sigara dumanı ve yangınların dumanının solunması ile maruz kalınmaktadır. Siyanür kanda bulunan methemoglobin'eirreversible (geri dönüşümsüz) bir şekilde bağlanarak etkinlik gösterir. Bu özelliği kanın dokulara oksijen perfüzyonunu sağlayamaması sonucu hipoksi'ye ve sonuçta hipoksik şok ve ölüme neden olur. Oksijen mevcuttur fakat kanda taşınamaz. Vücut adeta oksijen havuzunda boğulur.

Siyanürün bireysel satışı yasaktır. Siyanür yalnızca laboratuvar ve firmalara satılıyor.

Peki bu insanlar nasıl ulaşıyor bu maddeye? O da ayrıca tartışılır ama insanların siyanür içerek intihar ettiği, otistik çocukların okulda protesto edildiği, ıspanak yiyenlerin zehirlendiği bir ülke olduk çıktık.

Gerçekten çok acı, Allah rahmet eylesin.