Bana göre bu temelin berisi ötesi ol(a)maz. Ancak insanlar bu temel kelime üzerinde bile oynamayı başardılar. Kendine yapılmasını istemediğin bir şeyi bir başkasına yapmayacaksın temeli esasında olumsuzluk için kullanılmıştır. Ama bizim insanımızın bencillik hastalığından arınamaması bu temeli bazen olumlu anlar içinde kullanmaya itmiştir. Bunu örneklemek istediğinizden eminim. O halde örnekleyelim.

Diyelim ki siz evinizde, iş yerinizde, sokakta ya da bir başka ortamda sevdiğiniz bir insanın işini hafifletmek için ona yardım edersiniz. Tabi bunu yaparken karşılık beklentisi içine düşmezsiniz. Ama kimi zaman da sizin bir işiniz olduğu zaman sizin iyilik yaptığınız kişiden aynı refleksi yapmasını değil de en azından onun düşüncesi içerisinde olmasını beklersiniz.

İşte yukarıda söylediğimi bu noktada şu şekilde okunmalı; size yapılmasını istemediğiniz bir şeyi bir başkasına yapmayın! Yani eğer sen bir karşılık beklemiyorsan ve senin bu felsefen karşındaki insana bir ilham vermemişse ve sana aynı refleksle cevap veremiyorsa, sende ya inadına ona bu bencilliğinden arınması için karşılık beklemeden yardım etmeye devam edeceksin, ya da bu adamdan bir halt olmaz diyerek bir başkasına yöneleceksin. Çünkü baktığın zaman ‘Hep bana, hep bana’ algısıyla davranıyorsa insan, o insana anlatacak bir yol da bulamazsın. İşte o zaman size kalan tek gerçek vardır o da şudur; insan olmanın gerekliklerini yalnızca sen yerine getiriyorsan ve bunun doğru olduğuna inanıyorsan demek ki sen yanlış yolda sayacaksın kendini ve bakış açını değiştireceksin.