Üniversite sınavına girecek birkaç öğrenciyle sohbet ettim. Özellikle bu konuyu dile getirmemi istediler. Düşününce onlara hak vermedim değil açıkçası.

Devlet okullarında, hatta yüksek puanlarla kazandıkları Anadolu ya da fen liselerinde, öğrenciler dönem içinde zor yazılı sınavlara giriyorlar. Özel okulların bazılarında ise öğrencilere balon puanlar veriliyor ya da kolay sınav yapılarak yüksek puan almaları sağlanıyor.

Bu ne demek?

Okul puanı demek…

Misal sınavda ham olarak 27 binde olan bir öğrenci, ÖSYM tarafından okul puanı eklendiğinde 35 bine kadar gerileyebiliyor. Buda şişirilmiş özel okul öğrencilerinin puanıyla oluyor. Büyük haksızlık değil mi sizce de?

Öğrenciler şunu istiyor; okul puanının üniversite sınav sonucuna etkisi azaltılsın ya da tamamen kaldırılsın.

Bazı özel okullar uyanıklık yaparak kendi okulundaki öğrencilerin puanını yükselterek bir yere yerleşmeleri için balon puanlar veriyorlar. Tabi okullar nasıl reklam yapıyor biliyorsunuz. ‘Bizim okulumuzdan şu kadar öğrenci şu sıralamaya girdi, bizim okulumuzdan şu kadar kişi şu bölümleri kazandı’ güzel reklam…

Yüksek puanlarla öğrenci alan ‘iyi liseler’ haliyle yazılı sınavlarda da öğrencileri zorluyorlar ve devlet okulu olduğu için başka ticari kaygıları olmadığı için öğrencilerin notlarını balonlamıyorlar.

Eğer bu bir ticaretse yani reklama alet ediliyorsa, ticari bir tanımla konuya, ‘öğrenciler arasında haksız rekabet’ diyebiliriz.