Aile hekimlerinin 3 gün iş bırakmasından sonra ilk açıklama Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu'ndan geldi. Memişoğlu yapılan düzenleme ile ilaç kullanımını yasaklamadığını tam tersi doğru ilaç yazılımını desteklediklerini söyledi. Akıllı aile hekimliği düzenlemesi ile aile hekimlerinin yükünü azalttıklarını belirten Memişoğlu yeni sistem ile aile hekimlerinin yükünü azalttıklarını söyledi. 

'Reçete yazma özgürlüğünü ortadan kaldırmıyoruz'

Sağlıkkkkkk (1)

Acı haberi sendika duyurdu: Zafer Temel hayatını kaybetti! Acı haberi sendika duyurdu: Zafer Temel hayatını kaybetti!

Aile hekimliğinin, entegre sağlık hizmetleri zinciri içerisinde işlevsel olarak yapılandırılmasının önem arz ettiğini ifade eden Sağlık Bakanı Prof. Dr. Kemal Memişoğlu, 'Bunun için de bir yönetmelik hazırladık ve kamuoyu ile paylaştık. Bu yönetmelik, sonuçları itibariyle eş zamanlı olarak vatandaşlarımızı da sağlık çalışanlarımızı da memnun edecektir. Birkaç ay içinde bu çok daha belirgin olarak görülebilecek. Maalesef dezenformasyon çağında yaşıyoruz. Olgular değil, algılar belirleyici olabiliyor. Çeşitli sosyal mecralarda; aile hekimlerinin bundan sonra ilaç yazamayacağı, ilaç yazması durumunda maaşlarından kesinti yapılacağı şeklinde iddialar dile getiriliyor. Şunu net ifade edeyim; Sağlık Bakanlığı olarak açıkladığımız yeni aile hekimliği yönetmeliği, aile hekimlerinin tanı ve tedavisine müdahale etmiyor, bilakis Sağlık Bakanlığı olarak, akılcı ilaç uygulamalarına teşvik ediyoruz. Akılcı ilaç kullanımına katkı sağlayan aile hekimlerimizin maaşlarına ilave bir teşvik ödemesi yapıyor ve hekimlerimizi destekliyoruz. Hedef; hastaların tanısına göre en uygun ilacı uygun dozda ve sürede kullanılmasıdır. Yakınlarınızın tavsiyesiyle ilaç kullanmamanızı istiyoruz. Maalesef çoğunluğumuzun evinde kullanılmamış veya yarım kullanmış ilaçlar mevcuttur, aile hekiminizin önerileri doğrusunda ilaç kullanmanızı öneriyorum' dedi.

'İyi hekimlik yapan aile hekimlerimizin gelirini arttırıyoruz'

Hekim tarafından yazılmadan ilaçları kullanana bireylerin, bazı ilaçlara karşı direnç  olmayan insanların bazı ilaçlara karşı direnç oluşturduğunu kaydeden Prof. Dr. Kemal Memişoğlu, 'Akıllı aile hekimliği uygulamasında özellikle hastalık yüküne göre çalıştık. Aile hekimlerini hastanelerle entegre ediyoruz. O nedenle hastanelerimizde aile hekimlerimiz için randevu kontenjanları oluşturuyoruz. Sağlıkta değer bazlı bir yaklaşımla aile hekimliği üzerinden bir başlangıç yaptık. Başarı kriterini net bir şekilde ortaya koyduk. İyi hekimlik yapan aile hekimlerimizin gelirini arttırıyoruz. Onları, bizlerin ve toplumun baş tacı olarak görüyoruz' ifadelerini kullandı.

Kaynak: İHA