DONDURMA KALSİYUM KAYNAĞIMIDIR?

1 çay bardağı sütte 120 mg, 100 gr peynirde  600 mg civarında kalsiyum varken, sütlü dondurmanın 100 gramında  yaklaşık 80 mg kalsiyum bulunmaktadır. Değerlere baktığımızda dondurmanın bir kalsiyum kaynağı olarak önerilmeyeceği, ancak kalsiyum alımına destek olabileceğini söylemek mümkün.  

Meyveli dondurmalarda kalsiyum miktarı (100 gram için) 40-50 mg civarına düşmektedir. Bu değerlerden şöyle bir sonuç çıkar; dondurma bir kalsiyum kaynağı değildir.

DONDURMANIN İÇİNDE NELER VAR?

Dondurma deyince aklımıza en çok kullanılan malzemenin süt olduğu gelir ama işin aslı pekte öyle değil.

Çoğu dondurmada süt yerine süt tozu, bitkisel yağ(margarin), şeker yerine fruktoz şurubu, meyve yerine renklendiriciler, raf ömürleri uzun olsun diye de koruyucular kullanılmaktadır.

Dondurmanın yanı sıra bir de dondurma diye satılan şekerli meyveli buzlar var ki, çocuklar özellikle bunları gün içinde çok sık tüketiyor.

Piyasadaki özellikle çocukların sıklıkla tükettiği bir markanın içeriği:

Su

Şeker

Bitkisel Yağ

Glikoz Şurubu

Pastörize Süt (%5)

Yağsız Süt Tozu

Peyniraltı Suyu Tozu

Guar Gam

Ksantan Gam

Karboksimetil Selüloz

Karragenan

Mono ve Digliseridler

Aroma (Vanilya)

 

Gördüğünüz gibi dondurma algılarımızdaki gibi sadece sütten ve şekerden oluşmuyor.

FAZLACA TÜKETİLİRSE..

Serinlemek uğruna fazlaca tüketilen dondurmada fazlaca şeker olduğunu unutmamak gerekir.Ülkemizde son yıllarda obezite ve diyabette hızlı bir artış görülmektedir. İçerisinde şeker olan her şeyi dikkatli tüketmekte fayda var.

 

BUZLANMIŞ DONDURMAYA DİKKAT!

 

Dondurmanın bozulmaya karşı çok hassas bir gıda maddesi olması nedeniyle üretildikten satışa sunuluncaya kadar mutlaka derin dondurucularda muhafaza edilmesi gerekir.Saklama koşulları uygun değilse, dondurmanın kendine özgü yapısı bozulacaktır. Dondurmanın bir kısmı havadır. Yani dondurma bir miktar hava içerir. Eğer uygunsuz koşullarda saklama sonucu dondurma erimişse, içerdiği havayı yitireceği için hacmi azalır ve içinde küçük küçük buz parçacıkları oluşur. Küçük buz parçacıkları ve kristalleşme oluşan dondurmanın tüketilmesi halinde gıda zehirlenmesine yol açabileceğini de unutmayın.

 

SON TÜKETİM TARİHİNE BAKIN

 

Ambalajlı satılan dondurmanın etiketi üzerinde yer alan, üretim ve son kullanma tarihini dikkat edilmesi, ambalajı yırtılmış, tadı, kokusu değişmiş dondurmaların tüketilmemesi gerekir.

PEKİ HİÇ Mİ DONDURMA YEMEYELİM?

Lezzetli ve serinletici etkisinden dolayı dondurmayı arzu ederseniz tüketebilirsiniz yalnız  alırken içeriğine, eriyip tekrar donmuş olup olmamasına, saklama şartlarına, son kullanma tarihine bakınız. Haftada bir yada iki kez iki top tüketilebilir. Sadece reklamlara ve pazarlama taktiklerine aldanıp sanki çok sağlıklı gibi düşünmemekte fayda var.