Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, çevre konusunda yapılan çalışmalarla ilgili bilgiler verdi.
Bakanlık olarak iklim değişikliğiyle mücadele ve yeşil dönüşüm konularında önemli adımlar attıklarına dikkat çeken Bakan Özhaseki, “Çevrenin korunması, iyileştirilmesi ve daha temiz bir çevrede yaşanabilmesi amacıyla gerçekleştirilen çevre yatırımları için yerel yönetimlere 50 milyar TL değerinde nakdi destek sağladık.” dedi.
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, AK Parti hükümetleri döneminde Türkiye’nin 22 yıllık çevre ve iklim değişikliğiyle mücadele çalışmalarını anlattı. Bakanlık olarak 2002 yılından bu yana iklim değişikliğiyle mücadele ve yeşil dönüşüm konularında önemli adımlar attıklarına dikkat çeken Bakan Özhaseki, Türkiye Yüzyılı vizyonu çerçevesinde, ulusal ve uluslararası ölçekte yapılan önemli yatırımlardan bazılarını şu şekilde sıraladı:
Paris İlkim Anlaşmasına taraf olduk
“İklim değişikliği ile etkin mücadele edilebilmesi için ülke olarak, Paris İklim Anlaşması'na taraf olduk ve 2053 yılına yönelik 'net sıfır emisyon' hedefini açıkladık. Tüm bunlarla yeşil dönüşüm hedefimizi ortaya koyduk. Ülkemizin sera gazı emisyon projeksiyonlarını gerçekleştirdik ve 2030 yılı Ulusal Katkı Beyanımızı Birleşmiş Milletler Sekretaryasına sunduk. Ulusal Katkı Beyanımıza göre emisyonlarımızı 2030 yılında artıştan yüzde 41 oranında azaltacağımızı taahhüt ettik.
2053 Net Sıfır Emisyon Hedefi ve Yeşil Dönüşüm için İklim Kanunu önerimizi; paydaşların talepleri ve bilimsel veriler doğrultusunda güncelliyoruz. Kısa zamanda Yüce Meclis’e sunacağız.
Ülkemizin Yeşil Varlığını Koruyoruz
Korunan alan miktarı ve kurduğumuz ekolojik koridorlarla ülkemizin yeşil varlığını artırıyoruz. Korunan alan miktarı 2011 yılında yüzde 6,3 iken 2024’te yüzde 12,9’a yükseldi. Hedefimiz, 2030 yılında yüzde 30’a ulaşmak. Ayrıca, AK Parti hükümetleri döneminde 7 milyardan fazla ağacı toprakla buluşturduk. Yıllık toprak kayıplarını 130 milyon tonun altına düşürme hedefimize ulaşarak, toprak kayıplarını yıllık 113 milyon ton seviyelerine düşürdük.
İklim değişikliğinin olumsuz etkilerini azaltmak ve ülkemizin karbon stok miktarını artırmak gayesiyle yutak alanlarımıza yenilerini ekliyoruz. 2024 yılı içerisinde hedefimiz 3,5 milyon metrekare yeni karbon yutak alanı oluşturmak.
Yine iklim değişikliğiyle mücadelede ve 2053 Net Sıfır Emisyon hedefimiz kapsamında 81 ilimizde 75 milyon 886 bin metrekare alanda çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Hedefimiz; 100 milyon metrekare millet bahçesini ülkemize kazandırmak.
3 Milyondan Fazla konutu sıfır atık uyumlu ve iklim dostu olacak şekilde ürettik
Son 20 yılda sosyal konut ve kentsel dönüşüm çalışmalarıyla ürettiğimiz 3 milyondan fazla konutumuzu çevreye saygılı, sıfır atık uyumlu ve iklim dostu olacak şekilde ürettik. Hava Kalitesinin İyileştirilmesi Programı çerçevesinde şehir merkezlerinde yaklaşık 6000 konutun ısınmada temiz yakıt dönüşümü ile emisyon azaltımı sağladık. İnşası devam eden konutların dönüşümünde de aynı hassasiyeti gösteriyoruz. Ayrıca, ‘Daha Yeşil ve Yaşanabilir Şehirler’ hedefiyle ülkemiz genelince 1671 km bisiklet yolu, 420 kilometre yeşil yürüyüş yolu yaptık.
Yerel Yönetimlere 50 Milyon TL Destek
Çevrenin korunması, iyileştirilmesi ve daha temiz bir çevrede yaşanabilmesi amacıyla gerçekleştirilen çevre yatırımları için yerel yönetimlere 50 milyar TL değerinde nakdi destek sağladık. Bugüne kadar atık su arıtma tesislerinin enerji giderlerinin yarısını biz karşıladık. Yani yerel yönetimlere atık su arıtma tesisleri için 7 milyar 700 milyon TL değerinde destek sağladık. Atık suları da yeniden kullanıma sunuyoruz. 2024 itibarıyla arıtılmış atık suların yeniden kullanım oranını yüzde 5,3'e getirdik. Hedefimiz 2028 yılında yüzde 11’e; 2030 yılında ise yüzde 15’e çıkarmak.
Mavi Bayrak'ta Hedef Dünya Birinciliği
Deniz ve kıyılarımızı sıkı bir şekilde denetliyoruz. Denizlerimizin temizliğinin önemli bir göstergesi olan mavi bayraklı plajlarımızın sayısı 567’ye yükseldi. Bu sayıyla dünyada 3’üncü sıradayız. Hedefimiz dünya birinciliği.
Yerli Ve Milli Yazılım Nefes
Şehirlerimizin hava kalitesini izlemek ve iyileştirmek için teknolojik altyapı imkanlarını kullanıyoruz. Bakanlığımızca geliştirilen yerli ve milli NEFES yazılımı, hava kalitesi değerlerinin il ve ilçelerde mahalle ölçeğinde tespit edilmesini sağlıyor. Ayrıca, havzalarımızı, denizlerimizi, hava kalitemizi ve kirletici vasfı yüksek olan tesisleri online olarak izlediğimiz, Sürekli İzleme Merkezi’mizi kurduk. 2002 yılına kadar, 8 olan Hava Kalitesi Ölçüm istasyonu sayımızı, bugün 380’ya çıkardık.
Marmara Denizi’nde izleme noktalarını 150’ye çıkardık. Marmara bölgesinde 1000 metreküp ve üzeri tüm arıtma tesislerini 7/24 online takibe aldık.
Çocuklarımızda çevre hassasiyetini oluşturmak ve farkındalıklarının artırılması amacıyla Bakanlığımızca Çevre Müfettişi eğitimleri veriyoruz. Ayrıca, ortaokullarda da çevre eğitimi ve iklim değişikliği dersleri de müfredata girdi.”
Bakan Özhaseki, ÇevreFest'e Davet Etti
Çevre bilinci oluşturmak ve iklim farkındalığına dikkat çekmek için ÇevreFest’i düzenlediklerini belirten Bakan Özhaseki, “Çevreci lider Sayın Cumhurbaşkanımız Erdoğan liderliğinde çevreyi korumak ve iklim değişikliğiyle mücadele etmek adına çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Millet bahçelerinden yerel yönetimlere desteğe, Paris İklim Anlaşması’ndan korunan alan miktarının artırılmasına, denizlerin denetlemesinden havamızın ve toprağımızın korunmasına kadar pek çok çalışmayı sürdürdük, sürdürmeye devam ediyoruz.
Bu çalışmalarımızın öncüsü, lokomotifi ise şüphesiz Sıfır Atık’tır. Saygıdeğer Emine Erdoğan Hanımefendi öncülüğünde bir dünya markası haline gelen Sıfır Atık, milletimizin yüz akıdır. Bu ve benzeri projelerimizi milletimize daha iyi anlatmak, çevre bilinci oluşturmak ve iklim farkındalığına dikkat çekmek için 6-9 Haziran tarihleri arasında ÇevreFest’i düzenliyoruz. Tüm vatandaşlarımızı Başkent Millet Bahçesine bekliyoruz.” dedi.