Gıda sektöründe ifşalar sürüyor. Ünlü ‘Danone’ markası sağlığı tehdit etmeye devam ediyor. Gündeme bomba gibi düşen skandalları sonucunda yasal süreç başlatıldı.

'Birşah' markalı sütlerde su tespit edilmesi sonrası ürünlerini piyasadan toplatma kararı alan Danone'nin skandallarla dolu sicili gündem olmaya devam ediyor. Marka geçmişte de bir çok ülkede yasal süreçlere tabi tutulmuş ve tazminat ödemeye mahkum edilmişti.

9 Ocak (1)

Katliam finansörü sağlığı da tehdit ediyor!

Dünya tarihinin gördüğü eşine az rastlanan soykırımın sponsorları arasında yer alan bazı markalar ise tüm dünyada boykot ediliyor. Boykot edilenler arasında, İsrail merkezli şirketlerle ortaklık yapan büyük gıda markaları da bulunuyor.

Özellikle tüm dünyada faaliyet gösteren gıda ve içecek şirketi Danone, İsrail’in en büyük gıda şirketlerinden Strauss Group’un alt kuruluşu Strauss Dairies ile ortaklıkla Gazze'deki soykırımın finansörleri arasında yer alıyor. Danone'nin söz konusu şirkette yüzde 20 hisseye sahip olduğu belirtiliyor.

Danone'nin sahip olduğu veya ürettiği markalar da boykot listelerine eklenmiş durumda. Bu markalar arasında Activia, Akmina, Sırma, Evian ve Birşah gibi ürünler yer alıyor.

9 Ocak (2)

'Süt' yerine 'su' satmışlar!

Danone tarafından üretilip 'Birşah' adıyla marketlerde satılan süt ürünlerinde süt yerine su bulunduğu tespit edildi.

Yapılan denetimlerde, Birşah sütlerinin üretildiği tesiste bir parti süt ürününe süt yerine su eklenmiş olduğu belirlendi. Bu tespit sonrası, 176.L parti numarasına sahip Birşah marka 1 litre yüzde 3,1 yağlı UHT sütlerin toplatılmasına karar verildi.

Skandalı kabul ettiler!

Danone de süt ürünlerinde su bulunduğunu kabul ederek hatalı ürünlerin toplatılacağını duyurdu.

Kamuoyunda geniş bir tepkiyle karşılanan olayın ardından yapılan açıklamada, söz konusu durumun üretim sürecindeki bir teknik aksaklık nedeniyle meydana geldiğini savunuldu.

Geçmişi skandallarla dolu!

Dünya çapında faaliyet gösteren gıda ve içecek şirketi olarak, yıllar içinde birçok ülkede çeşitli tartışmaların ve skandalların odağında yer alan Danone, sıklıkla ürünlerinin güvenliği ve sağlıklı beslenme standartlarına ilişkin şüpheler nedeniyle tartışma konusu haline geldi.

Danone, özellikle 2000'li yıllarda rakiplerini satın alarak ya da piyasadan dışlayarak tekelci bir pozisyon elde etmekle suçlandı. Avrupa ve Asya'da birçok antitröst davasıyla karşı karşıya kaldı.

Marka geçmişte birçok skandala imza atmış ve bu olaylar, ürünlerinin güvenirliliği konusunda ciddi şüphelerin oluşmasına neden olmuştu.

9 Ocak (3)

Danone'nin geçmişte karıştığı bazı skandallar şu şekilde;

Süt tozu skandalı

2008 yılında Çin'de melamin içeren süt tozları nedeniyle bebek ölümleri ve hastalıklar yaşandı.

Danone'nin de bu olayda adı geçti, ancak firma doğrudan sorumlu tutulmadı. Skandal, süt ürünleri tedarik zincirindeki kontrollerin yetersizliğini ortaya koydu.

Activia ve Actimel ürünleriyle ilgili yanıltıcı reklam

2010 yılında Danone, Activia ve Actimel ürünlerinin bağışıklık sistemini güçlendirdiği ve sindirim sorunlarını çözdüğü yönündeki iddiaları nedeniyle ABD Federal Ticaret Komisyonu (FTC) tarafından uyarıldı. Şirket, yanıltıcı reklamcılıkla suçlanarak 21 milyon dolarlık bir ceza ödedi.

Türkiye'de çocuk beslenmesi hedef alındı

Danone Türkiye, 2000'li yılların başında ‘Her Gün Danone’ sloganıyla bir reklam kampanyası başlattı.

Reklamın çocuk beslenmesi üzerine aşırı vurgusu, o dönemde bazı uzmanlar tarafından sıkça eleştirildi. Bu durum, çocukların doğal beslenmelerini engelleyip, sağlıklı beslenme alışkanlıklarını bozabileceği gerekçesiyle tartışma konusu oldu.

9 Ocak (4)

Anne sütüne 'alternatif' maskesi

Mayıs 2011'de, Danone'nin sahibi olduğu Bebelac markası, yeni doğum yapmış annelere izinleri olmadan cep telefonlarına mesajlar göndererek bebek maması tanıtımı yaptı.

Bu pazarlama stratejisi, anne sütü yerine bebek maması kullanımını artırmayı hedeflediği için büyük tepki çekti.

Kayseri’de böylesi görülmedi! 1,6 milyar TL’ye fabrika satılıyor Kayseri’de böylesi görülmedi! 1,6 milyar TL’ye fabrika satılıyor

Danone'un söz konusu reklamları, bazı sağlık ve tüketici savunma grupları tarafından yanlış ve yanıltıcı olarak değerlendirildi. Bu nedenle, Danone'a karşı çeşitli yasal süreçler başlatıldı.

Tazminata mahkum edildi

Benzer şekilde, ABD'de de Danone'un probiyotik süt ürünlerinin sağlığa olan faydalarını yanlış bir şekilde tanıttığına dair davalar açıldı.

Bu davalar, özellikle Danone'un "Activia" markalı ürünleriyle ilgiliydi. ABD'deki davalar sonucunda, Danone, yanıltıcı reklamlar nedeniyle 45 milyon dolar tazminat ödemek zorunda kaldı.

9 Ocak (5)

CHP tarihi geçmiş ürünleri dağıtmıştı

Öte yandan CHP, 2024 yerel seçimleri sürecinde İstanbul'da İsrail destekçisi şirketlere yönelik yapılan boykotu destekleyen bir tutum sergilemişti.

Ataşehir'de aday olan Onursal Adıgüzel'in seçim çalışmaları kapsamında ilkokullara Danone'ye ait tarihi geçmiş ürünler dağıtılmıştı. Veliler içerisinde süt barındıran bozuk gıda ürünlerinin çocuklarına yedirilmeye çalışılmasına büyük tepki göstermişti.

Kaynak: Haber Merkezi