Aydıncık Halk Eğitim Merkezi’nde (HEM) eğitim aldıktan sonra atölyede renkli taşları büyük bir maharetle işleyen kadınlar çeşitli süs ve takı eşyaları yaparak ev ekonomilerine katkı sağlıyorlar.

Aydıncık çevresinde çıkan yarı değerli taşların işlenmesine yönelik Halk Eğitim Merkezi’nde açılan kurslara katılan kadınlar, kursta öğrendiklerini el becerileriyle birleştirip ortaya çeşitli ürünler çıkarıyorlar. Kadınlar ilçede kurulan Aydıncık Kültür Evi'nde ürettikleri ürünleri satarak ev ekonomilerine katkıda bulunuyorlar. Kadınların ellerinde takıya dönüşen taşlar, görsel özelliğinin yanı sıra şifalı özellikleriyle de büyük ilgi görüyor.

Aydıncık Kadın Girişimi İşletme ve Üretim Kooperatifi Başkanı ve Halk Eğitim Merkezi usta öğreticisi Nimet Türker, "Taşlarımız Aydıncık yöresinde çıkıyor. Biz onları çıkarıyoruz hangi taş güzel değerli ise onların kesim makinelerinde kesimlerini yapıyoruz. Kestikten sonra değerli olan yerlerini çıkarıp takılar kolye, yüzük, bileklik gibi hediyelik eşya yapıyoruz. Burada birçok bayan çalışıyor. Ev ekonomisine katkı sağlıyorlar. Bir nevi sosyalleşiyorlar ekmeklerini taştan çıkarıyorlar" dedi.

Boşanma Aşamasındaki Karısını Öldüren Sanık, Hakim Karşısında Boşanma Aşamasındaki Karısını Öldüren Sanık, Hakim Karşısında

Aydıncık'taki yarı değerli taşların içinde en önemlisinin ametist taşı olduğunu ifade eden Türker, "Onun yanı sıra orijinal akik taşlarımız var, kalsedon, jasper taşları az da olsa çıkmaktadır. Biz onların hepsini işliyoruz, kişiye özel takılar üretiyoruz. Buradaki bayanlar taş işlemeye geldiklerinde bir daha gitmek istemiyorlar. Taşın pozitif enerjisi de bilimsel olarak kanıtlandı. Şifalı yönleri vardır. Ametist taşının vücuttaki negatif elektrik yükünü aldığı ve pozitif enerji verdiği bilinmektedir. Biz de insanlara satışını, tanıtımı yaparken taşların nelere faydalı olduklarını anlatıyoruz. Bu şekilde biz ekmeğimizi taştan çıkaran bayanlarız. Talepler çok güzel uluslararası fuarlara katılıyoruz. Her yerde taşımızı tanıtıyoruz ve çoğu fuarlarda birincilik ödülleriyle dönüyoruz" diye konuştu.

Aydıncık Halk Eğitim Merkezi'nde kurs gören Liveydi Yılmaz ise, "Burada ekmeğimizi taştan çıkarıyoruz, bu ürünleri satarak evimize katkı sağlıyoruz. Hem kendimizi geliştirmeye çalışıyoruz hem de atölyede çok güzel işler yapıyoruz. Kolye, yüzük, kol düğmesi taştan ne yapılabiliyorsa hepsini yapıyoruz. Taşı sanat eserine dönüştürüyoruz" şeklinde konuştu.

Yarı değerli taşları işleyerek hediyelik eşya ürettiklerini belirten Nurgül Çelik de, "Evli ve 3 çocuk annesiyim, burada çalışıyorum. Taşla uğraşıyoruz. Bulduğumuz taşların böyle sanat eserine dönüşeceğini ummuyorduk. Kendimizin yapabileceğini bile düşünmüyorduk ama burada çok güzel işler çıkarıyoruz. Kolye, bileklik, yüzük her şey yapıyoruz. Hem hediyelik oluyor hem de kendimiz kullanıyoruz. Ev ekonomisine katkımız oluyor. Severek işimizi yapıyoruz" ifadelerini kullandı. (İHA)