Dün meydana gelen 5.0 büyüklüğündeki deprem sonrası birçok isimden açıklamalar gelmişti. Açıklama yapan uzman isimlerden Prof. Dr. Osman Bektaş, aynı zamanda Malatya fayına dikkat çekerek bilgiler verdi.
6 Şubat depremlerinde büyük bir yıkıma uğrayan Kahramanmaraş kentinde dün yine korkutucu bir sarsıntı yaşandı. 5.0 büyüklüğündeki deprem sonrası uzmanlardan açıklamalar gelmeye başladı.
'Kırılmayan Doğu Kenarı Risk Oluşturmaktadır'
Prof. Dr. Osman Bektaş, bu depremin 6 Şubat’ta meydana gelen felaketin ardından gelecek gecikmiş artçı bir deprem olduğuna değinerek, “Pazarcık-Maraş M5 depremi, 7.8 Maraş depreminin gecikmiş artçı bir depremidir. Doğu Anadolu Fay Sistemi, kuzeydoğu doğrultulu paralel sol yönlü doğrultu atımlı faylardan oluşur. Hatay’ın da içinde bulunduğu Amik Ovası-Karasu Graben'in kırılmayan doğu kenarı risk oluşturmaktadır” ifadelerini kullandı.
'Faylarda Yeni Deformasyonlara Bağlı Depremlere Neden Olabilecektir'
Sosyal medyada yaptığı başka bir paylaşımda ise Bektaş, faylarda yeni deformasyonlara bağlı depremlere neden olabileceğini belirterek, “Kuzey-Güney doğrultulu gerilmeye bağlı olarak fay sisteminde ilk yatay ötelenme ve saat yönündeki dönme hareketi, kayma direnci en düşük olan Ölü Deniz Fayına ait Narlı Fayı segmentinde başlamış, tetikleyici hareket sırasıyla Doğu Anadolu ve sonra Malatya Fayına intikal ederek 7.8 ve 7.5 depremleri üretilmiştir. Bu teori doğruysa, Arap Levhası'nın kuzeye devam eden hareketi, sol yönlü Ölü Deniz-Doğu Anadolu-Malatya fay sisteminde ve çevresindeki benzer faylarda yeni deformasyonlara bağlı depremlere neden olabilecektir” dedi.
'Deforme Olup Deprem Üretiyor'
Fay hatları hakkında bilgi veren uzman isim, paylaşımın devamında, “9 saat içinde 3 fay nasıl birlikte çalıştı? Ölü Deniz Fayı, Doğu Anadolu Fayı ve Malatya Fayı, yaklaşık birbirlerine paralel sol yönlü doğrultu atımlı bir fay sistemidir. Her 3 fay, Arap levhasının kuzeye doğru hareketiyle birlikte aynı şekilde deforme olup deprem üretiyor” şeklinde konuştu.