Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Türkiye'de 40 milyon mesken abonesi olduğunu ve bu abonelerin yaklaşık yüzde 3'ünün, yani 1.2 milyon abonenin bu düzenlemeden etkileneceğini açıkladı. Bakan Bayraktar, düzenlemeden etkilenecek olanların genellikle büyük evlerde yaşayan, elektrikli araç kullanan veya elektrik tüketimi yüksek olan kesimlerden oluştuğunu belirtti.
Gerçek Maliyetler Üzerinden Faturalandırma Başlıyor
Bakan Bayraktar, "Ayda 417 kilowattsaat tüketimin üzerine çıkan aboneler, şubat ayından itibaren elektriği gerçek maliyetine göre ödeyecekler" dedi. Bu durum, belirlenen tüketim sınırını aşan abonelerin, sübvansiyonlu fiyat uygulamalarından yararlanamayacakları anlamına geliyor. Ortalama bir hanenin elektrik faturasının 414 TL civarında olduğunu belirten Bayraktar, yüksek tüketim yapanların 1.050 TL'yi aşan faturalarıyla bu düzenlemeden etkileneceğini vurguladı.
Fatura Artışları %97'ye Kadar Çıkabilir
Sektör kaynaklarından alınan bilgilere göre, aylık 417 kilowattsaat sınırını aşan abonelerin faturalarında %96-97 oranında artış yaşanabilir. Bu artış, 1.000 TL'lik bir elektrik faturasının 2.000 TL'ye kadar çıkabileceği anlamına geliyor. Ancak bu artış, yalnızca belirlenen sınırı aşan tüketimler için geçerli olacak.
Yeni Dönemde Dikkat Edilmesi Gerekenler
1 Şubat itibarıyla yürürlüğe girecek bu yeni düzenleme, elektrik tüketimine dikkat etmeyi zorunlu kılıyor. Elektrik faturalarında yaşanacak olası artışlardan etkilenmemek için, tüketicilerin enerji tasarrufuna özen göstermeleri gerekiyor.