Borsada işlem gören Kayseri Şeker’in piyasa dengesini bozan bu büyük ölçekli satışı, akıllara şeffaflık ve rekabet kuralları konusunda soru işaretleri getirdi. Özellikle şekerin en kıymetli olduğu dönemde elindeki bütün stoklarının iki firmaya satılması, piyasanın serbest rekabet koşullarına zarar verip vermediği konusunda endişeleri arttırdı.

Kayseri Şeker

Satış Detayları Gizleniyor!

Kayseri Şeker Fabrikası, 400 bin ton şekeri iş insanlarına ait iki firma, işmen Gıda ve Remzi Çakar Gıda’ya 12 ay vadeyle satıyor. Satışta %10 oranında iskonto uygulandığı iddia ediliyor. Ancak bu kadar yüksek hacimli bir satışta iskonto orantısının ve vade detaylarının kamuoyuyla paylaşılmaması, şeffaflık tartışmasının merkezine oturuyor. Borsada işlem gören bir şirketin bu çapta bir satış gerçekleştirirken, yatırımcıların ve pazarın bilgilendirilmemesi, hisse sahiplerini de endişeye sürüklüyor.

Tekelleşme ve Piyasa Manipülasyonu Endişesi

Bu satış, şeker piyasasında rekabetin ortadan kalkmasına yol açabilecek bir tekelleşme girişimi olarak yorumlanıyor. Yıllık 400 bin tonluk şeker stoğunun, pazardaki diğer firmaları devre dışı bırakacak şekilde yalnızca iki şirkete verilmesi, sektörde dengenin bozulmasına neden olabilir. Özellikle şeker fiyatlarının arttığı ve enflasyonun yükseldiği bir dönemde, piyasaya şeffaf olmayan şekilde yapılan bu büyük hacimli satışın halkın cebine de olumsuz yansıması bekleniyor.

Siyasiler Aracı mı Oldu?

Satışın ardındaki en tartışmalı noktalardan biri de bazi siyasilerin bu anlaşmalara aracı olduğu iddiaları. Şeker piyasasında, bu satışın belirli çevrelerin etkisiyle gerçekleştirildiği öne sürülüyor. Bu iddialar henüz kesinleşmemiş olsa da, kamunun daha fazla bilgilendirilmesi gerekliliği ortada. Satışı yapılan şekerin satış tutarının 14 milyar 140 milyon olduğu başka bir iddia.

Kayseri Şeker3

Döviz yatırımcısına uyarı! Piyasalarda son durum Döviz yatırımcısına uyarı! Piyasalarda son durum

SPK ve Rekabet Kurumu Ne Yapacak?

Sermaye Piyasası Kurulu’nun (SPK) ve Rekabet Kurumu’nun bu büyük ölçekli satışla ilgili inceleme başlatması gerekliliği gündeme geldi. Piyasada dengesizliğe neden olabilecek böyle bir hamleye karşı ilgili kurumların sessiz kalmaması bekleniyor.

Kayseri Şeker Fabrikası gibi köklü bir kurumun, hem çiftçilerin hem de yatırımcıların menfaatlerini koruyarak daha şeffaf ve hesap verebilir bir ticaret anlayışı benimsemesi gerekiyor. Bu büyük satışın sektöre ve ekonomiye etkilerini zaman gösterecek, ancak kamuoyu şimdiden cevap bekliyor.

Kayseri Şeker 4

Kayseri Şekerin Satış yaptı firmalar

İşmen Gıda San. ve Tic. Ltd. Şti.,
Irmak ve Kardem markalarıyla 1994 yılından bu yana Türkiye’nin önde gelen şeker üretim, paketleme ve tedarik firmalarından biridir. Üretimimiz, Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı sertifikasıyla İstanbul ve Konya’daki hijyenik tesislerimizde gerçekleştirilmektedir.Küp, toz ve pudra şekerlerimiz, uzman satış ekibimiz tarafından ülkemizin önde gelen market zincirleri ve geleneksel kanallarda satışa sunulmaktadır. 
Remzi Çakar Gıda

1930’larda Balıkesir-Sındırgı’da İsmail Çakar tarafından temelleri atılan firmamız, bugün 3. kuşak yönetiminde 8 depo, 500 personel ve güçlü araç filosu ile Türkiye genelinde 20.000’den fazla müşteriye hizmet vermektedir.

Balıkesir, Bandırma, Edremit, Çanakkale, Manisa’da toptan; Balıkesir, Edremit ve Bandırma’da market, büfe, otel ve restoran gibi farklı müşteri gruplarına hizmet sunan firmamız, toz şekerde birçok kurumsal markanın tedarikçisidir ve Türkiye genelinde faaliyet göstermektedir.

Kaynak: Volkan Türkmenoğlu