2003 yılında yürürlüğe giren bu yasaya göre işverenler işçilerini 45 saatten fazla çalıştıramaz. Fakat çoğu işveren bu yasaya uymuyor. Türkiye’de 1936 tarihli İş Yasası ile çalışma süresi 48 saat olarak belirlenmişti. 1971 yılında çıkan ikinci İş yasası ile çalışma saatleri 45 saat olarak belirlendi. Özellikle özel sektörde çalışan işçiler belirlenen çalışma saatlerinden yaklaşık 5-7 saat daha fazla çalışmak durumunda kalıyor.

Mesai (2)

 Geçtiğimiz aylarda Türkiye’de çalışma saatlerinin düşürüleceği konusunda bir düzenleme geleceği duyurulmuştu. Yapılan yeni düzenlemeye göre haftalık çalışma süresi 35-40 saate düşürülerek çalışanların haklarının korunması hedeflenmişti. Peki mesai saatlerinde ki son durum ne? İş Kanunu’na göre kamuda çalışma süresi 40 saat, özel sektörde ise 45 saat. İşçi konumunda çalışanlar bu 45 saatlik çalışma süresinin üzerindeki her bir saat fazla mesaiye girer ve ücretlendirilir.

Kayseri’den ufkunuzu açacak deyim ve atasözleri! Kayseri’den ufkunuzu açacak deyim ve atasözleri!

Birçok ülkede çalışma saatleri kısaltıldı

Dominik Cumhuriyeti'ndeki şirketler genellikle hafta içi her gün 8 saat ve cumartesi günleri de 4 saat çalışıyor ancak haftada 44 saatten fazla olmadığı sürece saatleri istedikleri gibi günlere yayabiliyorlar.

Mesai (3)

İngiltere 2023'te dünyanın en büyük dört günlük çalışma haftası denemesini başlatmış ve olumlu sonuçlar almıştı. Bazı ABD şirketleri de daha kısa çalışma haftasına geçiş yaparken, Şili'de haftalık çalışma süresini 45 saatten 40 saate düşüren bir yasa tasarısını onaylanmıştı.

Kaynak: Ülkü Şimşek