Kene kabusu hortladı, uzmanlar dikkat edilmesi konusunda uyardı. Sivas’ta 3 kişinin ‘kene’ kaynaklı ölmesi ardından Kayseri’de de görülen kene vatandaşı korkuttu.
Yaz aylarının gelmesi ve havaların ısınmasıyla ortaya çıkan kene vakaları yeniden görülmeye başladı. Son bir haftada yaşanan olaylarda, Aydın’da 1 kişi keneden ağır tedavi görmeye başlarken, Sivas’ta 3 kişi keneden hayatını kaybetti.
Sivas Valiliği, Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığı nedeniyle 22 vakanın tespit edildiği 3 vatandaşın ise hayatını kaybettiği duyurmuştu. Aydın’da ise 1 kişi 13 gündür yoğun tedavi görüyor. Kayseri’de ise bahçeli evi, bağı, çiftliği olan vatandaşın beslediği hayvanlarda kene görüldü. Hayvanlarda görülen keneler Kayserilileri korkutmaya başladı.
Aydın Veteriner Hekimler Odası Başkanı Cemil Şahin, vatandaşların ve evcil hayvanlarının açık alanlarda daha fazla vakit geçirmesiyle bu parazitlerin oluşturduğu risklerin arttığını vurguladı.
Keneden Nasıl Korunuruz?
Kenelerin bulunabileceği yerlerde, bacakları kapatan kıyafetler tercih edilmeli be uzun kollu giysiler tercih edilmeli, pantolonlar çorapların içine sokulmalı ve kapalı ayakkabılar giyilmelidir.
Vücudun açıkta kalan yerlerine böcek uzaklaştırıcı spreyler kullanılmalı.
Çocuklarda kene tutunması yönünden anne babalar tarafından günlük olarak kontrol edilmelidir.
Kene tespiti yapılmış ise, en yakın sağlık kuruluşuna başvurması gerekmektedir.
Vücuduna kene yapışan kişiler 10 güne kadar ani başlayan ateş, baş ağrısı, yoğun halsizlik, bulantı ve kusma gibi şikayetler yönünden kendilerini izlemeli, böyle bir şikayetin olması durumunda en yakın sağlık kuruluşuna başvurmalıdır.
Özellikle dağlık, ormanlık alanlarda hastalığın yaygın olduğu göz önünde bulundurularak çiftlik hayvanları, kene kaynağı olabilecek diğer yabani hayvanlardan (yaban tavşanı, kirpi, domuz, deve kuşu ve bazı kuşlar) uzak tutulmalıdır.