Ahmet Keleşoğlu Eğitim Fakültesi Prof. Dr. Erol Güngör Konferans Salonunda düzenlenen etkinlikte ilk olarak Otizmli Hikmet Kalaycı piyano dinletisi sundu.
Dinletinin ardından Otizm Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Dr. Öğretim Üyesi Yahya Çıkılı, merkezin faaliyetlerinden bahsederek, “Merkezimiz kurulduğu andan itibaren otizmli çocuğa sahip ailelere danışmanlık hizmeti ve otizmli çocuklara merkezde destek eğitim hizmeti vermeye devam ediyor” dedi.
NEÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Tahir Yüksek, “Otizm, 10 binde birlerden 68’de birlere yükselen görülme sıklığına sahip rahatsızlık. Farkındalığı konuşma adına önemli bir bulgu. Artık gerek ailemizde gerekse çevremizde otizmli bireylerin olduğunu fark ediyoruz. 50 sene öncesine göre doğum sonrası bebek ölümlerinde, enfeksiyon hastalıklarında yüzdeler gittikçe düşerken otizm spektrum bozukluğunda bir yükseliş görmekteyiz. Buna karşı farkındalık oluştu ve sivil toplum örgütleri, belediyeler, sağlık organizasyonları konuya ciddiyetle yaklaşarak çalışmalar başlatıldı” diye konuştu.
Selçuklu İlçe Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, SOBE’nin Türkiye’ye örnek bir çalışma olduğunu söyleyerek, “Diğer şehirlerimizden SOBE’yi incelemeye gelen belediyelerimiz var. Diğer şehirlerde aileler bu tür merkezleri talep ediyorlar. Üniversitemiz bu konuda öncü oldu. İnşallah çok kısa sürede Türkiye’de otizm denince akla Konya gelecek. Bu konuda emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. İnşallah bu yaptığımız etkinlikler çocuklarımızın geleceği için yeni bir başlangıç olacaktır. Belki çok kolay söyleniyor, ‘farkındayız’, ‘sizinle beraberiz’ gibi kelimeler ama yaşamadan bunun farkına varmak ve zorluklarını bilmek inanın mümkün değil. Onun için kuru sözlerden bir adım öteye gitmek gerekiyor. Eğitim Fakültesinin Özel Eğitim Bölümündeki arkadaşlarımızın bu konuyla özel olarak ilgilenmelerini istirham ediyoruz. Bu konuda çok fazla eğitimciye ihtiyaç var. Zor, meşakkatli olduğunu biliyoruz ama birilerinin bu işleri yapması gerekiyor. İnşallah gelecek bu çocuklarımız için çok güzel olacak” ifadelerini kullandı.
Bu belirtilere dikkat!
Otizmin nörogelişimsel bir bozukluk olduğunu aktaran NEÜ Meram Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ömer Faruk Akça, “Tam olarak sebebi bilinmiyor, erken tanı ve uygun müdahale çok önemli. Bilinen en etkili yöntem de eğitim. Eğer iki yaşına gelen bir çocuğa baktığınızda sizinle göz teması kurmuyorsa, ismiyle seslendiğinizde bakmıyorsa, el salladığınızda o da el sallamıyorsa, 9. aydan itibaren parmağıyla bir şeyleri işaret etmiyorsa, işaret ettiğiniz yere bakmıyorsa ve bunlardan herhangi birisi varsa mutlaka bu çocuğu değerlendirme ve tedaviye yönlendirin. Çok ciddi şeyler olabilir ve biz erken müdahale edersek tedavide başarı şansımız çok yüksek olur. Farkındalık çok önemli. Farkında olursak görürüz, görürsek yönlendiririz, yönlendirirsek o çocuğun hayatını kurtarmış olabiliriz” şeklinde konuştu.
Otizm tedavisiyle ilgili değerlendirmelerde bulunan NEÜ Meram Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ayhan Bilgiç ise, “Son 20 yıldır bu alanda bilimsel gelişmeler son derece hızlı bir şekilde gerçekleşti ve elimiz eskisinden çok daha dolu, problemin ne olduğunu çok daha iyi biliyoruz. Ancak tedavi alanında aynı noktada olduğumuzu söylemek biraz güç” dedi.
Bilgiç, “Tamamlayıcı ve alternatif tıp uygulamalarını pratikte destekleyip, uygulamıyoruz. Dünyada tamamlayıcı ve alternatif tıp uygulamalarının kullanımı yüzde 32 ila yüzde 92 arasında ve oldukça yüksek bir oran. Türkiye oranı ise yaklaşık yüzde 56. Yani her iki aileden biri hatta yarısından çoğu gerçekleştirmiş durumda. Bu işin ortalama maliyeti ise, 10 bin 570 lira. Maliyetin de oldukça yüksek olduğunu görüyoruz” dedi.
Konuşmaların ardından program plaket takdimiyle sona erdi. (İHA)