Geçtiğimiz haftlarda ‘öğretmen atamaları’ ile ilgili bu haftayı işaret ederek net bir rakam vereceğini ifade eden Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, öğretmenleri heyecanlandırmıştı. Beklenen öğretmen atamaları ile ilgili bir açıklama gelmedi.
Fakat Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, Öğretmenlik Meslek Kanunu’nda değişikliklere gideceğini ve yeni kanun taslağının hazır olduğunu ifade etti.
Peki Yeni Kanun Taslağı’nda Neler Var?
Bu açıklamaların ardından öğretmenler kendilerini neler beklediğini merak etmeye başladı. Binlerce öğretmen atanmayı ve mesleklerini icra edebilmeyi beklerken Bakan Tekin, devrim niteliğinde bir değişikliğe imza atacaklarını söyledi.
Bakan, Devrim Niteliğinde Dedi!
Öğretmenlik Meslek Kanun Taslağı’nı Cumhurbaşkanı Cevdet Yılmaz başkanlığında kurula sunduklarını ve gerekli görüşmelerin doğrultusunda değişikliğe gidebileceklerini belirten Bakan Tekin, “Türkiye’de öğretmenlerin nitelikleri ve seçiminden, öğretmenlerin hizmet içi eğitimine kadar birçok konuyu düzenleyen kanun için 'Devrim niteliğinde' diyebiliriz. Anayasa Mahkemesi bu kanun için bir iptal kararı verdi. İptalin ardından kanunun yeniden ele alınması gerektiğine karar verdik. Hazırladığımız taslak metnin başlıklarını vereceğim ama bunlara kurulda ilaveler, çıkarmalar olabilir. Kanun, öğretmenlerin ve yöneticilerin hak, ödev ve sorumlulukları, öğretmenlik mesleğinde kariyer, eğitim çalışanlarının şiddetten korunması, öğretmenlerin hizmet içi eğitimi gibi konuları kapsayacak” diye konuştu.
Direkt Öğretmen Atayan Ülke Kalmadı!
Bakan Yusuf Tekin, dünya’da lisans eğitiminden sonra direkt atama yapan bir ülke kalmadı diyerek dünyadaki tüm örnekleri incelediklerini belirtti. Milli Eğitim Akademisi ile tamamen öğretmen yetiştirmeye odaklanacaklarını aktaran Bakan sözlerine şöyle devam etti, “Dünyadaki örnekleri inceledik. Dünyada şu anda lisanstan sonra direkt öğretmenliğe atayan ülke neredeyse kalmadı. Öğretmenlerin hem istihdam süreci hem de istihdamdan sonra hizmet içi eğitimde mesleki yeterliliklerinin güncel gelişmelere göre revize edilmesi konusunda ciddi bir eksikliğimiz var bizim. Akademi bu eksikliği giderecek. Lisans mezunu bir öğretmen adayı Fransa’da 216 saat, Belçika’da 160 saat, İspanya’da 550 saat, İtalya’da 550 saat, Hollanda’da 370 saat, Türkiye’de ise 96 saat uygulama dersi alıyor” ifadelerini kullandı.
Adaylara Ödeme Yapılacak!
Milli Eğitim Akademisi ile birllikte öğretmenlerin uygulamalı eğitim göreceklerini ve Akademi’ye KPSS puanı ile gireceklerini başarılı olan adayların, sözleşmeli olarak atanacaklarını vurgulayan Bakan Yusuf Tekin, “Bu eğitim sırasında adaylar devlet memuru olarak kabul edilmeyecek ancak emeklerinin karşılığı olacak şekilde bir ödeme yapılacak. Adaylar akademiye KPSS puanı ile alınacak. Akademide başarılı olursa sözleşmeli olarak atanacak. 3 yıl çalıştıktan sonra kadroya geçecek. Avrupa ülkelerindeki saate yakın bir eğitim programı planlanıyor. Aldığımız adayın formasyonuna göre eğitim takvimi şekillenecek” dedi.