Sahte iş yerleri üzerinde prim ödeyerek haksız yere emekli olanlarla yönelik başlatılan incelemeyi SGK daha da genişletti. Hizmet dökümünde ‘S’ harfi olanların hem emekli maaşından olacağı hem de faiziyle ödeme yapacağı öğrenildi. Her harfin ise belirli anlamları var.

Sahte emeklilik için harekete geçen SGK, son iki yılda Türkiye’de baş gösteren usulsüzlükleri gün yüzüne çıkartmaya başladı. 100 bine yakın kişinin sigortasının iptal edilmesi sonrası inceleme daha da genişletildi.

Hizmet dökümündeki harflerin anlamı

Sözcü'de yayımlanan habere göre, SGK’nın yaptığı incelemeler sonucunda hizmet dökümlerinde belirli harflerle işaretlenen sigortalılar dikkat çekiyor. Özellikle 'S' harfi, kişilerin sahte sigortalı olduğunu gösteriyor ve bu durumda emekli maaşı iptal ediliyor. Her harf belirli bir durumu işaret ediyor:

Doğalgaz faturaları için yeni dönem: Artık böyle ödenecek Doğalgaz faturaları için yeni dönem: Artık böyle ödenecek

• ‘K’ harfi: Kontrollü inceleme sürecindeki iş yerlerini ifade ediyor.
• ‘Ş’ harfi: Şüpheli sigortalılık tespiti anlamına geliyor.
• ‘S’ harfi: Sahte sigorta işlemi yapıldığını gösteriyor ve bu durumda sigorta iptal ediliyor.

Ödemeler geri alınıyor

SGK, bu kodlarla işaretlenen sigortalılarla ilgili detaylı inceleme başlatarak, usulsüz işlemleri tespit ediyor ve emekli maaşlarını iptal ederek geçmişte yapılan ödemeleri geri talep ediyor.

Faizli geri ödeme

SGK, sahte sigorta nedeniyle haksız şekilde alınan maaşları geri tahsil etmek için iki farklı yöntem uyguluyor:
• SGK kaynaklı hatalarda: Son 5 yılın ödemeleri faizsiz olarak geri alınıyor.
• Emekliden kaynaklı sahte sigorta işlemlerinde: Son 10 yılın ödemeleri, yasal faizle birlikte geri talep ediliyor.

2 milyar lira üzerinde ceza kesildi

Sahte sigorta nedeniyle emekli olduğu tespit edilen kişilerden milyonlarca lira geri tahsil edilecek. Ayrıca, sahte sigorta bildiriminde bulunan iş yerlerine toplamda 2 milyar 36 milyon TL ceza kesildiği bildirildi.

Vatandaşların dikkat etmesi gerekenler

Bir kişi, emekliliğinin iptal edildiğine dair bir bildirim alırsa, öncelikle SGK ile iletişime geçerek durumunu öğrenmeli. Eğer haksız bir işlem yapıldığını düşünüyorsa, gerekli belgelerle birlikte itiraz sürecini başlatabilir. Ancak sahte sigorta tespiti kesinleşirse, kişi, yasal faizlerle birlikte ödenen maaşları geri ödemek zorunda kalacaktır.

Kaynak: Haber Merkezi