Psikolog Nazan Sondaç, “Çocuğa maddi değeri yüksek pahalı gösterişli hediyeler almak hatalı olacaktır. Çocuk sadece ödüller için ders çalışır ve bizim istediğimiz bu değildir” diyerek uyarılarda bulundu.
Melikgazi Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi Psikologu Nazan Sondaç 2017-2018 eğitim öğretim yılının 8 Haziran Cuma günü sona ereceğini hatırlatarak gazetemize özel açıklamalarda bulundu. Milyonlarca öğrenci ve velilerin karne alacakları bu günü heyecanla beklediklerini vurgulayan Sondaç, “Elbette hepsi emeklerinin karşılığını en iyi şekilde almak istiyor. Ancak karne sonuçları beklentileri karşılamadığında evlerde ki gerginlik artabiliyor. Hayatın iniş çıkışlarla dolu olduğunu ve bizleri başarılar kadar başarısızlıkların da beklediğini unutmamamız gerekir. Çocukların okul dönemi onların büyüme ve gelişim dönemlerine de karşılık geldiği için çocuğu sadece okul ve dersler değil diğer pek çok faktör de etkiliyor. Karne notu yoğun bir süreçten geçmiş çocuğun performansının sonucudur ve iyi olabildiği gibi kötü de olabilir” diye konuştu.
“CEZALANDIRMAK YERİNE ÇÖZÜM ODAKLI YAKLAŞIN”
Psikolog Nazan Sondaç, ‘İyi karneye verilebilecek ideal geri dönüş: Takdir etmektir’ diyerek şunları söyledi: “Bunun dışında çocuğa maddi değeri yüksek pahalı gösterişli hediyeler almak hatalı olacaktır. Çocuk sadece ödüller için ders çalışır ve bizim istediğimiz bu değildir. Dolayısıyla pahalı hediyeler ödüller alınıp verilmemelidir. Kötü karne geldiğinde ebeveynlerin daha dikkatli olmalarını bekliyoruz. Çocuğu karnesi için aşağılamak, kıyaslamak, utandırmak ne yazık ki sağlıklı olmayacaktır. Ebeveynler kötü karneyi bir geri bildirim olarak kabul etmelidir. Dolayısıyla çocuğun süreçte neler yaşadığı, onu nelerin etkilediği gibi detaylar geniş bir düzlemde ele alınmalıdır. Cezalandırmak gibi çözüm getirmeyecek tutumlar yerine çözüm odaklı yaklaşmak her iki tarafı da rahatlatıcı etki yaratacaktır.”
YAZ TATİLİ UYARILARI
Bazı uyarılarda bulunan Sondaç, yaz tatilinde önlem alma konusunda şu uyarılarda bulundu: “-Aileler sadece kötü dersleri değil iyi olan dersleri de konuşmalıdır.
-Eğer çok sinirlilerse bir kaç saat sonra, öfkeyi kontrol ettikten sonra konuşulmalıdır.
Tatili de iyi değerlendirmek gerekiyor.
Başarısızlığın nedenleri ve alanları bulunup, 3 aylık yaz tatili sürecinde bunların telafisi yapılmalıdır.
Sadece ders çalışmak değil aynı zamanda çocuklara dinlenip eğlenebilecekleri ortamlar oluşturulmalıdır.
Okulda başarısızlık yaşayan çocuklarda benlik saygısında düşme ve okula karşı fobi gelişebilir. Tatilde başarılı olabilecekleri, kendilerini ifade edebilecekleri etkinliklere yönlendirerek başarı duygusunu yeniden yaşatmamız gerekir.
Sinema, tiyatro, konserler gibi eğlenceli kültür faaliyetlerine yönlendirmeliler.
Teknoloji kullanımı da sınırlı ve kontrolü ebeveynde olacak şekilde düzenlenmelidir.
Tatili verimli geçen öğrenci yeni yıla enerjik ve iyi hissederek başlayacaktır.”