Yahyalı ilçesi spor etkinliklerine ev sahipliği yaparken manzara seçenekleriyle de görsel şölen sunmaya devam ediyor. Bir çok alan da gelişme kaydeden ilçede spor dalları için yeni proje ve planlar yapılıyor. Bu durum ilçeyi merak konusu haline getiriyor. Peki, ilçenin tarihine ufak bir yolculuğa çıkmaya ne dersiniz? Yahyalı tarihi ve düğün yemeklerinin vazgeçilmezi olan üzümlü yemeği tarifi hakkında ne biliyoruz?
Yahyalı adını nereden aldı? Tarihi nedir?
Yahyalı Ulu Camii bahçesinde türbesi bulunan Yahya Gazi günümüze kadar gelen söylenti ve rivayetlere göre Yahyalının kurucusu ve ilçeye adını veren kişidir. 1075 yılında kurulan Danişmendoğulları beyliği Sivas, Tokat, Niksar, Kayseri, Zamantı, Develi ve çevresine hakimdir. Yine bazı Avrupalı tarihçilerle beraber Doğulu tarihçiler, Kayseri ile bütün o yörenin fethinin Danişmendliler’e nasip olduğunu bildirirler. Dev Ali (Devlibey) türbesinin kitabe tarihi 1094 olup Yahya oğullarıyla birlikte bölgeye gelen Develi oğullarının bu tarihten önce yerleştikleri kesindir. Yahya Gazi , Seyit Ali, Benli Gazi gibi alp-eren önderlerden sonra Abdal İlyas, Dede Sultan, Akkoca Sultan, Hoca Ahmet gibi din büyükleri Yahyalının temelinde harcı olan mübarek şahsiyetlerdendir. 1954 yılında ilçe olan Yahyalı halen Kayseri ili içinde Kayseri ve Develi’den sonra en büyük yerleşim merkezidir.
Üzümlü yemeği tarifi
Genellikle düğünlerde yapılan kuru üzüm, haşlanmış nohut, pekmez ve kırmızı etten yapılan içerisinde her türlü gıdayı taşıyan özel bir yemek çeşididir.
Malzemesi: 250 gr. nohut, 1 kg. üzüm, iki kaşık tereyağı, yarım kilo et, bir kaşık un, 3 lt su, iki su bardağı pekmez ve biraz tuz.
Yapılışı: Nohut önce haşlanır. Üzüm ve et birlikte kaynatılır. Başka bir kapta yağ ile un kavrulur. Kızarmış hale gelince kaynayan suya ilave edilir. Üzüm kabarıp şişene kadar kaynatılır. Pişince servise hazırdır.