1999 yapımı dram türünde bir film olan Yeşil Yol birçok ödülü kazanmış filmdir.
Filmin senaryosunu Frank Darabont yazmıştır. Yönetmen koltuğuna da oturmuştur. Aynı zamanda senaryosu Stephan King'in aynı isimli romanından uyarlamadır. Muhakkak izlemenizi gönül rahatlığıyla tavsiye edebileceğim bir film. Filmin büyüsünü kaçırmamak ve hayal dünyanızla sizleri baş başa bırakmak için detaylı anlatmayacağım. Detaylar sizden, izlenimler benden…
“Yoruldum patron!” deyişiyle bizi hüzünden hüzne sürükleyen filmin konusuna gelecek olursak oldukça iri yarı bir adam olan John Coffey, iki küçük kız çocuğunu öldürdüğü gerekçesi ile idam edilecektir. Ürkütücü görünümü arkasında narin ve ince bir insan yatmaktadır. Başgardiyan ile arasında bir diyalog oluşmaya başlar. Coffey'in doğaüstü güçleri sayesinde başgardiyan hastalığından kurtulur ve Coffey'in de yaşaması gerektiğini savunur. Paul Edgecomb hapishanede idam mahkûmlarını son yolculuğuna uğurlamakla görevli. Kendisi şu ana kadar yüzlerce mahkûmu idam etmiş. Bir gün iriyarı bir adam olan John Coffey, iki küçük kızı öldürmekten mahkûm olarak hapishaneye geliyor. Ama John Coffey göründüğünden çok farklı bir karaktere sahip. Filmde Paul ile birlikte Yeşil Yol ’da yaşananlara ve John Coffey’nin hikâyesine eşlik ediyoruz.
“Üç saat boyunca bunu mu anlatıyor?” diye düşünüyor olabilirsiniz. Ama hayır, yavaş ilerleyen bir film olmasına karşın o kadar dolu ki… Her replik, her olay, her karakter içinize işliyor sanki. Bazı eserler vardır ki, içerisinde bir sürü mesaj taşır ve insana bir sürü ders verir. Yeşil Yolunda onlardan biri olduğuna inanıyorum. İlerlerken sıkıldığın birkaç an olabilir. Ama filmi kapatmamanı, devam edip etkileyici sonuna ulaşmanı isterim. Söz veriyorum, üç saate değecek.
Yeşil Yoldan Birkaç Alıntı
“Bu dünyada öyle şeyler oluyor ki, Tanrı’nın neden hala bunlara izin verdiğini anlayamıyorum.”
“Kıyamet gününde, Tanrı’nın önünde dururken, bana neden onun gerçek mucizelerinden birini öldürdüğümü sorarsa, ona ne diyeceğim? Görevim olduğunu mu?”
“Ne yapmamı istediğini söyle. Seni çıkarmamı ister misin? Kaçmana izin vermemi; ne kadar uzağa gideceğini görmek için.