112 Acil Çağrı Merkezi vatandaşlar için çok önemli. Hastalık, yaşanan kazalar veya bir suçlu ihbarı gibi hayati önem taşıyan konular için halk 112 Acil Çağrı Merkezini arıyor. İtfaiye, polis ekipleri, ambulans gibi hayati önem taşıyan 112 çağrı merkezini gereksiz meşgul etmek vatandaşları tehlikeye atıyor.

Acil

Fakat bu çağrılar arasında çok sayıda gereksiz ve yanlış çağrıda bulunuyor. Özellikle 112 hayati tehlike durumlarında zamanla yarışarak olay yerine ambulansı en kısa zamanda ulaştırmakla görevli. Ne yazık ki bilinçsizce yapılan bu aramalar yüzünden saniyeyle yarışan, hayati mücadele veren insanlara ulaşmak zorlaşıyor.

112’ye gelen çağrıların yüzde 43’ü vakaya dönüşmedi 112’ye gelen çağrıların yüzde 43’ü vakaya dönüşmedi

Türkiye genelinde acil durumlar için hizmet veren 112 Acil Çağrı Merkezi, zamanla yarışarak vatandaşların yardım çağrılarına anında yanıt vermeye devam ediyor. Ancak son dönemde merkezlere yapılan gereksiz ve asılsız ihbarlar, hem ekiplerin iş yükünü artırıyor hem de gerçek ihtiyaç sahiplerinin hizmete erişimini zorlaştırıyor.

Yetkililer, özellikle acil olmayan durumlar için 112 Acil Çağrı Hattı'nın aranmasının ciddi sonuçlara yol açabileceği uyarısında bulunuyor. Gereksiz çağrılar nedeniyle gerçekten yardıma muhtaç olan kişilere geç müdahale edilmesi, hayati riskleri beraberinde getiriyor.

Hayat kurtarma hızı yavaşlıyor

112 Acil Çağrı Merkezi yetkililerinden alınan bilgilere göre, gelen çağrıların önemli bir kısmını asılsız ihbarlar ve danışma amaçlı yapılan gereksiz aramalar oluşturuyor. Bu durum, acil sağlık hizmetleri, itfaiye, polis ve jandarma ekiplerinin zaman kaybetmesine neden oluyor.

Yetkililer, '112 hattı acil durumlar içindir. Bir kişinin hayatını kurtarmak sadece saniyelerle ölçülebilir. Gereksiz yere hattın meşgul edilmesi, başka bir vatandaşın hayatını riske atmak anlamına gelir' ifadelerini kullandı.

Vatandaşların 112 Acil Çağrı Merkezini geçekten önemli ve acil durumlarda aranmasını belirten yetkililer hayat kurtarmada zamanla yarışıldığını ve asılsız ihbarlar yüzünden zaman kaybedildiğine vurgu yapıyor. Birçok vatandaşa bu asılsız ihbarlar yüzünden ulaşılamıyor bu da hayatlarını kaybetmelerine sebep olabiliyor.

Asılsız İhbarlara Cezai Yaptırım Uygulanıyor

Gereksiz çağrıların önlenmesi amacıyla, asılsız ihbarlarda bulunan kişilere yönelik cezai yaptırımlar uygulanıyor. İdari para cezasının yanı sıra, kamu hizmetlerinin aksamasına sebebiyet veren eylemler için daha ağır yaptırımlar da gündeme geliyor.

112 Acil Çağrı Merkezi çalışanları, vatandaşların daha duyarlı olmasını ve hayat kurtaran bu hattın amacına uygun şekilde kullanılmasını istiyor. 'Unutmayın, gereksiz bir çağrı bile bir hayatın kaybedilmesine sebep olabilir' uyarısında bulunuluyor.

112 Acil Çağrı Merkezi’nin etkin ve verimli bir şekilde çalışabilmesi için toplumun bilinçli davranması büyük önem taşıyor. Hayati önem taşıyan her saniye için, acil çağrı hattını gereksiz yere meşgul etmekten kaçınmak gerekiyor. Vatandaşların bu konuda daha duyarlı olması, hem kamu hizmetlerinin etkinliğini artıracak hem de hayat kurtarmada kritik bir rol oynayacak.

Kurban Bayramı ne zaman? Tatil kaç gün olacak? Kurban Bayramı ne zaman? Tatil kaç gün olacak?

Kaynak: Duygu Çelik