Sedat Kılınç İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Sedat Kılınç, 2020 yılına ilişkin inşaat sektörü ile ilgili değerlendirmede bulundu. Zorlu bir yılın geride bırakıldığını belirten Sedat Kılınç, "2020 yılının ilk çeyreği çok farklı, yarısı çok farklı, sonlarına doğru ise çok farklı bir yıl oldu. Çok dalgalanmalı bir yıl oldu, tabi bunda en önemli etken pandemi olmuş oldu. Tüm dünyayı etkileyen pandemi ülkemizi de etkilemiş oldu. Yıl başlangıcında 2020’nin ilk çeyreğinde sokağa çıkma yasakları oldu, bu dönemde sektörde etkilendi satışlar durma derecesine geldi. Mayıs ayında devletimiz inşaat sektörü temsilcilerini rahatlatacak bir faiz indirimi kararı açıkladı. Bu karar ile tüketicilerin satın almaya yönelmelerine neden oldu. Bu dönemde oranların düşmesiyle birlikte çok ciddi anlamda hareketlilik yaşadık. Bizlerinde beklentisi bu faiz oranlarının uzun vadede uygulanması olacaktır" diye konuştu.


'FAİZ ORANI BİZLER İÇİN ÖNEMLİ BİR ETKEN OLDU'


Faiz oranlarının düştüğü dönemde sektörün hareketlilik yaşadığını belirten Sedat Kılınç, "Faiz oranlarının düştüğü dönemlerde sektör rekorlar kırdı. Özellikle ipotekli satışlar dediğimiz kredili satışlarda, yüzde bine yaklaşan artışlar gerçekleşti bir önceki yıla orantılandığımız takdirde. Kasım ayında Merkez Bankası’nın Para Politika Kurulu’nun toplantısında 475 baz puanlık bir faiz artışı gerçekleşti. Bunun akabinde konut kredisi faizleri de ciddi oranda arttı. Şu anda 1,60 seviyelerinde. 0,65’ten 1,60 seviyelerine çıktı neredeyse üç katı bir faiz artmış oldu. 2020 yılını değerlendirirken faiz oranı bizler için önemli bir etken olduğu için buna göre değerlendirmek gerekiyor. İnşaat sektörü çok önemli ve lokomotif bir sektör. Bu kadar önemli bir sektörün en önemli beklentisi de tüketicilerin konut alırken rahatlatmak" ifadelerini kullandı.


'FAİZLER DÜŞMEZSE HAREKETLİLİK OLMAZ’

Arabası olanlara son dakika! Artık sadece böyle satılacak Arabası olanlara son dakika! Artık sadece böyle satılacak


2021 yılından beklentilerini anlatan Kılınç, "2020 yılında satışların arttığını ve insanların ihtiyaçlarını ertelediğini görmüş olduk. 2021 yılından beklentimiz devletimiz ve hükümetimizden faizlerin düşmesi olacaktır. Faiz düşmediği takdirde ekonomi de bir hareketlilik olamaz, ülke ekonomisi büyüyemez. İnşaat arsa alanlarında projeye dönüşümüne kadar belirli bir süre geçiyor. Arsa alanlarında en az 6 aylık bir süreçten geçiyoruz. Projeye başlanıldığı an da çıkan bir kanun hemen yürürlüğe giriyor ve yapılan işlemleri değiştirmek zorunda kalıyoruz. Çevre ve Şehircilik Bakanlığımızın son dönemde müteahhitlerin sınıflandırması ile ilgili uygulamadan son derece memnun olduk, umarım ki güzel sonuçlarını alırız" şeklinde konuştu.