Kayseri Cumhuriyet Meydanında gerçekleşen ve 6 şubat depreminin 1. Yıl dönemi için yapılan anma törenine Emek iş Sendikası temsilcileri, inşaat mühendisleri temsilcileri, çeşitli sendikalar ve vatandaşlar katıldı. Detaylar Kayseri Deniz Postası Haberimizde…
6 Şubat depreminin üzerinden 1 yıl geçti. Depremin 1. Yılında vatandaşların ve depremzedelerin yer aldığı törende İnşaat Mühendisleri Temsilciliği yönetim kurulu üyesi Halil Ceylan açıklama yaptı. Depremin toplumsal bir travma olduğunu belirten Ceylan, olası depremlerin önüne geçmek adına tedbirler alınması gerektiğinin altını çizdi.
‘Ne ilk Ne de Son Olmayacak’
Türkiye’nin tanık olduğu depremin ne ilk ne de son olmayacağını belirten Halil Ceylan, deprem yaralarını sarmak için yapılması gerekenleri kamuoyu ile paylaştı. Ceylan, “Bütüncül ve bilimsel bakabilen politik bir anlayışa ihtiyaç vardır. Kaynakların doğru ve yerinde kullanımı için önlemler alınmalı, aksine davranışların hukuki ve cezai yaptırımları olmalıdır. İmar da kural kuraldır. Merkezi ya da yerel siyasi aktörlerin çıkarlarına göre delinmemelidir. Ülkede riskli yapı stoku belirlenmeli, deprem güvenliğinin belirlenmesi zorunlu hale getirilmelidir. Kentsel dönüşümde kamu yararı gözetilmelidir. Yetkin mühendislik uygulaması muhakkak hayata geçirilmelidir” diye konuştu.
Raporlarda ne denildi?
Deprem felaketi hakkında uzun süre bilim insanları ve meslek odaları tarafından uyarı yapıldığını ve raporlar hazırlandığını belirten Halil Ceylan, resmi raporlarda yazanlara değindi. Ceylan, “Deprem ön görülemez, bilinemez bir doğa olayı değil bu ülkenin bir gerçeğidir. Deprem kaçınılamaz ancak depremin ağır sonuçlarından kaçınmak mümkün. Depremin ağır sonuçlarından kaçınmak için gerekli bilgimiz insan kaynağımız, hukukumuz, kurumsal yapımız var. Yeter ki bunları işlevli hale getirelim gecikmeden derhal önlem alalım. Oysa bir yıl önce yaşadığımız yıkımın tek sebebi ne tek başına depremdir ne de binalardır. Bu büyük yıkımın tek sorumluluğu sadece kar hırsıyla başı dönen, bu hırsı besleyen büyütenlerdir ” dedi.
Unutmadık
Büyük felaketin izlerinin sürdüğünü ve unutulmayacağına değinen Halil Ceylan, “Depremin yaşandığı illerde 24 saat geçmeden OHAL ilan edenler, çaresizlikle kıvranan, derdine derman arayan depremzedeleri, Kimse kalkanları kaldırmayacağımızı zannetmesin. Tehdidiyle susturmak isteyenleri unutmadık” diye konuştu.
Bu Bozuk Düzen Bizim Düzenimiz Değil
Son sözlerinde Kayseri halkına seslenen Halil Ceylan, 6 şubat depreminden bu yana başlatılan dayanışmayı büyütmeye, yaraları sarmaya devam edeceğinden bahsetti.
“Depremlerin, sellerin, doğa olaylarının binlercemizi yaşamdan koparan bir felakete dönüştüğü” ifade eden Ceylan, “Bizim payımıza her seferinde acıların, yıkımların düştüğü, Ekmeğimizin her geçen gün küçüldüğü, haklarımız, özgürlüklerimizin ortadan kaldırıldığı bu bozuk düzen bizim düzenimiz değildir." diyerek konuşmasını tamamladı.