“ Yaşam size verilmiş boş bir filmdir. Her karesini mükemmel bir biçimde doldurmaya çalışın.” Ara Güler’inde dediği gibi çektikleri film ve belgesellerle Kayseri’nin mükemmel güzelliklerini film karesine doldurmaya çalışan Anadolu’nun İlk Film Atölyesi olan Yücel Çakmaklı Film Atölyesi Kurucusu Akif Kaya ile belgesel ve film sektöründe şehrin nabzını tuttuğumuz işte çok özel söyleşimiz:

Yücel Çakmaklı Film Atölyesi Nasıl kuruldu?

2013 yılında film atölyemizi 3 arkadaşla birlikte kurduk. Atölye kurma aşamamız üniversite yıllarından geliyor. Atölyemizi kurduğumuz ilk yıl Altın Çınar Film Festivalinin de temelini attık. Belgesel dalında yarışmamızı açmıştık o dönem. 2013 yılından sonra birçok belgesel yaptık. Zaten üniversite yıllarımızda Erciyes Üniversitesi Radyo Televizyon ve Sinema Bölümünde de katıldığımız yarışmalarla da ödül alarak bir ekol oluşturduk.

Asgari Ücret İçin Korkutan Senaryo: Felaket Bir Şey Olacak! Asgari Ücret İçin Korkutan Senaryo: Felaket Bir Şey Olacak!

Yücel Çakmaklı Film Atölyesi olarak faaliyetleriniz ve gelecekteki çalışmalarınız neler?

Hocamız Burçak Evren hatta bununla ilgili Erciyes Ekol adında bir kitap yapacak önümüzdeki günlerde. Bizim Kayseri’deki göz bebeğimiz Altın Çınar Film Festivali. Türkiye’de birçok film festivali vardır. Ama şehirle özdeşleşmiş olanlar pek azdır. Bu manada Kayseri’ye Altın Çınar Film Festivalini mal etmiş bulunuyoruz. Tıpkı Antalya Altın Portakal, Adana Altın Koza Film Festivalleri gibi.

Kayseri Altın Çınar Film Festivalini Türkiye’de ilk 5’ soktuk. İnsanlar film çektikleri zaman artık Altın Çınar ’ada göndermek istiyor. 60-70 bine yakın bu zamana kadar ödül dağıttık. Bu yılda kısmet olursa ödüllerimizi Ekim ayının ikinci haftası dağıtacağız. Mevlana’nın da dediği gibi daha çok yolumuz var. Şu an bizler denizde damlayız. Sinema anlamında çok yol kat etmemiz gerek.

Biz Büyükşehir Belediyesi bünyesinde ayrıca bir sinema akademisi kurduk. Katılımlar çok fazla zaten oraya da mülakat sistemiyle alıyoruz. Bu anlamda böyle çalışmalarla da şehirde de sinema ve belgesel çalışmaları alanında bir alt yapı oluşmaya başladı.

Belgesel ve Film sektörü açısından diğer şehirlerle Kayseri’yi kıyasladığımızda neler söylemek istersiniz?

Bu işin merkezi İstanbul, kısmen de Ankara. Kayseri sinema ve belgesel çekimi açısından sektörel anlamda küçük bir yerde kalıyor. Kültürel zenginlik ve tarihi açısından Kayseri muazzam bir şehir. Kayserililer için hep bir ‘Kayserili işini bilir’ algısı vardır. Gerçekten de bu yanlış bir cümle biz Kayseri’de işimizi bilmiyoruz. Kayseri deyince aklımıza pastırma, sucuk ve mantı geliyor. Oysaki bizler belgeselciyiz Kayseri’de basılmadık taş ve yer bırakmadık, o kadar güzel yerler var ki. Dinler öncesi dönemden yer altı şehirlerinden tutunda birçok medeniyete ev sahipliği yapmasına kadar. Bu güzelliklerle de şehrimizi tanıtmalıyız. Kayseri tanıtım açısından da geride. Bunu bir konsepte oturup kamuya tanıtmak gerekiyor.

Son olarak neler söylemek istersiniz?

Kültür Bakanlığı ve Valilik destekli 6 yıldır çalışmalarımızı yürütüyoruz. Biz istiyoruz ki, Kayseri’deki diğer tüm belediyelerle de ortaklaşa çalışmalar içinde bulunalım. Tüm kamuoyunun Kayseri Altın Çınar Film Festivaline sahip çıkmasını istiyoruz.