İstanbul Atatürk Kültür Merkezi Tiyatro Salonu’nda Türkiye’nin kültürel kimliğini güçlendirme stratejilerini, ulusal ve uluslararası alandaki değişen rolünün konuşulacağı ‘Kültür Endüstrisinden Kültür Seferberliğine’ ve ‘Gelenekten Geleceğe: Türkiye’nin Kültür Yüzyılı’ başlıklı sempozyum düzenlendi. Sempozyum kapsamında Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı’nca yayımlanan ’21. Yüzyılda Türkiye’nin Kültür Seferberliği’ kitabının tanıtımı gerçekleştirildi. Aynı zamanda Türkiye’nin son yıllarda kültür ve turizm alanında hayata geçirdiği önemli faaliyetler aktarıldı.

Kültür Kitabı Tanıtım

‘Kaçış Yok’ sergisi açıldı

Başkan Memduh Büyükkılıç'a bir ödül daha! Başkan Memduh Büyükkılıç'a bir ödül daha!

Kültürel faaliyetlerin anlatıldığı sempozyuma başta Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy ve Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun olmak üzere pek çok sayıda uzman bürokrat, akademisyen ve sanatçılar yer aldı. Etkinlikte Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından kültür varlığı kaçakçılığı ile mücadele kapsamında yurtdışından iadesi sağlanan eserlerin sergileneceği ‘Kaçış Yok’ isimli sergi açıldı.

Türkiye’nin kültürel yükselişi açısından önemli bir eser

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı tarafından kültür alanında gerçekleştirilen projelerin anlatıldığı ‘21. Yüzyılda Türkiye’nin Kültür Seferberliği’ kitabı sempozyumda tanıtıldı. Takdim yazısını Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın oluşturduğu kitap, Türkiye’nin kültürünün dünya çapında daha bilinir olması ve kültürün yeni nesillere aktarılması için yapılmış özel bir eserdir. Altı farklı bölümden oluşan eserde ‘Türkiye’nin Kültür Politikaları’, ‘2000 Yılı Sonrasında Gerçekleştirilen Kütüphanecilik ve Yayım Faaliyetleri’, ‘2000 Yılı Sonrasında Gerçekleştirilen Kültürel Faaliyetler’, ‘2000 Yılı Sonrasında Gerçekleştirilen Sanat Faaliyetleri’, ‘2000 Yılı Sonrasında Gerçekleştirilen Turizm Faaliyetleri’ ve ‘2000 Yılı Sonrasında Gerçekleştirilen Diğer Kültür ve Sanat Faaliyetleri’ başlıkları yer alıyor. Aynı zamanda yakın geçmişte izlenen kültür politikalarının derinlemesine bir analizini ve Cumhuriyet ile gelen kültürel kazanımları ve Türkiye’nin kültürel yükselişini anlatması bakımından değerli bir belge olarak nitelendiriliyor.

Kültür Kitabı Tanıtım 4

21. Yüzyılda Türkiye’nin Kültür Seferberliği isimli kitapta, Türkiye’nin kültür ve sanat alanında yapmış olduğu çalışmalara da yer veriliyor. Kütüphanecilikten müzeciliğe, müzik ve sahne sanatlarından kültürel yayın faaliyetlerine, turizmden ulusal ve uluslararası kültürel etkinliklere kadar geniş bir yelpazede kültür politikalarının değerlendirildiği 681 sayfalık kitap, gelecek nesillere aktarılan önemli bir kaynak ve arşiv çalışması olarak değerlendiriliyor.

İstanbul Atatürk Kültür Merkezi Tiyatro Salonu’nda düzenlenen ’21. Yüzyılda Türkiye’nin Kültür Seferberliği’ Kitabı Tanıtım Programı’nda Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun ve Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy konuşmalarını gerçekleştirdi.

Kültür Kitabı Tanıtım 1

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, 21. Yüzyılda Türkiye’nin Kültür Seferberliği kitabından bu toprakların en kıymetli hazinesi olarak bahsetti. Eserin hayırlı olmasını da dileyen Bakan Ersoy, ‘İnsanlık tarihine ışık tutan medeniyetlerin beşiği olmanın gururunu yaşayan ülkemiz bu mirasın izinde geleceğe dair sağlam adımlarla ilerlemektedir.’ şeklinde konuştu.

2018’den bu yana kültürel mirasın korunması, geliştirilmesi ve tüm dünyaya tanıtılması noktasında kararlı adımları hayata geçirdiklerini de ifade eden Mehmet Nuri Ersoy, ‘Türkiye’nin dört bir yanındaki müzeler, arkeolojik kazılar, restorasyon projeleri ve sanat etkinlikleriyle medeniyetimizi maziden atiye ulaştırıyoruz.’ dedi. Türkiye’ye ait eserleri dünyanın neresinde olursa olsun gidip aldıklarına da vurgu yapan Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, dünyanın herhangi bir yerinde eğer Türkiye’ye ait bir eser varsa Türkiye’nin onu gelip aldığını ve göreve başladığından bu yana yaklaşık 8 bin eseri Türkiye’ye getirdiklerini belirtti. Kütüphanelerden ve UNESCO miras listesinde yer alan kültürel miras değerlerinden de bahseden Ersoy, UNECSO Somut Olmayan Kültürel Miras Listeleri’nde en çok unsur kaydettiren ikinci ülke olduğu hakkında konuştu.

Kültür Kitabı Tanıtım 3Türkiye Kültür Yolu festivali 2025 yılında Kayseri’de düzenlenecek

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, kültür ve sanata halkın erişimini kolaylaştırmak için başlattıkları Türkiye Kültür Yolu festivalleri ile ilgili müjdeyi de verdi. Türkiye Kültür Yolu festivallerinin 2025 yılında başta Kayseri olmak üzere Malatya, Manisa ve Mardin’de gerçekleştirileceğini bildirdi. Ersoy, ‘Şehirlerimizi kültürel merkezlere dönüştürerek kültür rotaları, müzeler, kütüphaneler ve festivaller her bir şehrimizi bu yolculuğun bir parçası haline getiriyoruz. Ülkemizin kültürel zenginliğini yansıtmak ve insanımıza ait bu değerleri yaşatmak bizim en büyük sorumluluğumuz. Yenilikçi kültür projelerimizde kültürel mirasın sadece korunmasını değil aynı zamanda üreten, ilham veren ve dünya ile paylaşılacak bir değere dönüşmelerini sağlıyoruz.’ dedi.

Kaynak: Elif Gökçe Topal