Son yaşanan TUSAŞ saldırısından sonra akıllara ilk gelen PKK tarafından yapılan bir saldırı olma ihtimali geldi. PKK terör örgütü lideri ve kurucusu olan Abdullah Öcalan 2 Şubat 1999 tarihinde Kenya’da yakalanmıştı. Öncesinde birçok ülke tarafından kabul edilmeyen Öcalan son olarak Afrika ülkesi olan Kenya’ya gitmişti. Kenya'da yakalanan Öcalan ülkeye MİT'in operasyonu ile getirildi.
PKK terör örgütünün kuruluşu
Abdullah Öcalan 24 Mayıs 1978 tarihinde de Ankara’da Kesire Yıldırım ile evlendi. PKK terör örgütünün ilk kuruluşunda karısı da yer aldı. PKK terör örgütünü ise 1978 yılında Diyarbakır'ın Lice ilçesinde Fis köyünde kurdu. İlk kuruluş toplantısına 22 kişinin katıldığı terör örgütüne Öcalan lider olarak seçildi. O gün toplantıya katılan 22 kişiden ise 7’si Öcalan tarafından öldürüldü. İçerisinde Öcalan’ın karısı olan Kesire’nin de bulunduğu 5 kişi hain ilan edildi. 5 tanesi terör örgütünün yönetimi tarafından sorgulandı. 2 tanesi de cezaevinde sorgulandı.
Öcalan’ın Suriye’ye ilk gidişi 1979 yılına denk geliyor. Türk askerinin Mayıs 1979 yılında Elazığ’da PKK üyelerini tutukladıktan sonra Öcalan Türkiye’den bir kaçakçının yardımı ile sınırı yürüyerek Suriye’ye kaçtı. 1980 yılında Türkiye’de kalan teröristlere haber vererek Suriye’ye çağırdı. Bu dönemde PKK terör örgütünün yapılanmasının daha zayıf olması nedeni ile kalan teröristlerin Öcalan’ın Suriye’ye kaçtığından haberi yoktu.
Kasım 1985 tarihinde Öcalan’ın liderliğine itirazı olan aynı zamanda örgütün kurucularından olan ‘Semir’ kod adlı Çetin Güngör PKK elebaşının emri ile Stockholm’de öldürüldü. 21 Mart 1992’de Öcalan’ın ayaklanma çağrısının ardından Türkiye’nin doğu illerinden olan Şırnak, Van ve Hakkari de şiddet olayları yaşanmaya başlandı.
Suriye’den sınır dışı edilmesi
1998 yılının Eylül ayında Türkiye Milli Güvenlik Kurulu toplantısında Türkiye Suriye’yi Öcalan’ı sınır dışı etmeye zorladı. Zamanla oluşan baskıya dayanamayan Suriye önce sınırlarında bulunan PKK kamplarını kapattı ve sonrasında da Öcalan’ı sınır dışı etti. Öcalan 9 Ekim 1998 tarihinde Suriye’ye ait uçak ile yanında bulunan PKK'nın Yunanistan temsilcisi olan Ayfer Kaya beraberinde Yunanistan’a uçtu.
Yunanistan’a gitti ama Yunanistan Öcalan’ın ilticasını kabul etmeyip üç saat içinde ülkeyi terk etmesini istedi. Yunanistan’ın ardından Moskova’ya giden Öcalan burada da kabul edilmedi ve 4 Kasım’da ülkeyi terk etmesi istendi. 12 Kasım’da da Moskova’dan İtalya’ya gelen İtalyan KOmünist Yeniden Kurtuluş Partisi üyesi ile Roma’ya gitti. Öcalan tüm bu uçuşları sırasında sahte pasaport ile hareket etti. Roma’da sahte pasaport kullanmasından dolayı tutuklanan Abdullah Öcalan’ın iadesini Türkiye istese de İtalya hükümeti kabul etmedi. İtalyan Hükümeti o sırada Abdullah Öcalan’ı Almanya’ya götürmek istedi ancak Almanya olayların dışında kalmak istedi ve kabul etmedi. İtalyan mahkemelerinin Öcalan’ı serbest bırakmasının ardından Yunanistan’da bir grup Öcalan’ı Afrika’da bir ülkeye göndermek istedi.
Öcalan'ın yakalanışı
2 Şubat 1999 tarihinde Öcalan İtalya’dan ayrılarak Kenya’da bulunan Yunanistan’ın Nairobi Büyükelçiliği’nde kaldı. Öcalan’ın Kenya’ya gidişinin ardından MİT’te düğmeye basarak Öcalan’ın Hollanda’ya gideceği öğrenildi. Nairobi’de havaalanına gitmek için 3 araçla yola çıkan Öcalan ve beraberindekileri yolda Kenya polisi Öcalan’ın aracı geçtikten sonra yolu kapattı. Arkadaki araçların farklı bir yolu izlemesi MİT ajanlarına zaman sağladı. Nairobi havalimanına geldiğinde Hollanda2ya gideceğini zannettiği uçağa ilk adımını atan Öcalan’ın Türkiye’ye getirilme adımını Nairobi Havalimanı'nda attı. Uçağa girdiği anda kelepçelenen ve gözleri bağlanan Öcalan’ın gözleri uçak havalandıktan sonra açıldı. Gözleri açıldıktan sonra terörist elebaşının ilk duyduğu söz ‘Abdullah Öcalan, memlekete hoş geldin’ oldu.