Berat Şaban’ın yarısı anlamına gelir. Şaban ayının 14’üncü gününü 15’inci gününe bağlayan gecesi, Berat gecesi olarak bilinir. 16’ncı yüzyılda, Osmanlı İmparatorluğu’nda II. Selim’den itibaren minarelerde kandil yakılmasıyla birlikte kandil adını almıştır.
Berat Kandili’nde nasıl ibadet edilir?
Berat Kandili gecesinde teheccüd namazı gibi nafile ibadetlerin yanı sıra 100 rekâtlık Salât-ı Hayr namazı da kılınmasında hayır vardır. Ayrıca hayır işlemek yani ihtiyaç sahiplerine yardım etmek sadaka vermek hayır işlemek de çok önemlidir. Kaza namazlarını da bu gecede eda edebilirsiniz.
İnanca göre, bu gece Allah, kullarının önümüzdeki bir yıl içindeki rızıklarını, ömürlerini ve kaderlerini belirler. Bu yüzden Berat Kandili, insanların kendi hayatlarını gözden geçirerek iç muhasebe yapmaları ve Allah’tan hayırlı bir gelecek dilemeleri için önemli bir fırsattır.
Ramazan ayına yaklaştığımız bu günlerde diğer ibadetlerden biri ise Berat Kandili’nde oruç tutmaktır. Oruç tutmanın sevabı bu gece kat kat fazladır, çünkü bir hadis-i şerifte bu mübarek gecenin ve gündüzünün ibadetle geçirilmesi, özellikle de oruç tutulması tavsiye edilmiştir.
Berat Kandili'nde Peygamber Efendimize (s.a.v.) salavat getirmek, yapılması tavsiye edilen ibadetler arasındadır. "Allahümme salli ala seyyidina Muhammed" diyerek salavat getirmek, Allah katında kıymetli ve makbul bir ibadet olarak kabul edilir.
Bu mübarek gecede yapılması gereken bir diğer önemli ibadet ise sadaka vermek ve ihtiyaç sahiplerine yardımcı olmaktır. Maddi imkânı olan kişilerin infakta bulunması (nafaka vererek bir kimsenin geçimini sağlama.), Allah’ın rızasını kazanmanın yollarından biri olarak görülür.
Berat Kandili 2026 yılında ise 2 Şubat’ta idrak edilecek
İslam alemi için büyük bir manevi öneme sahip olan Berat Kandili, 2026 yılında ise 2 Şubat Pazar gecesi idrak edilecek. Mübarek üç ayların içerisinde yer alan bu özel gece, günahlardan arınma, bağışlanma ve rahmet kapılarının sonuna kadar açıldığı bir zaman dilimi olarak kabul ediliyor.