Yaşayan en eski ağaç türlerinden biri olan ginkgo biloba, yaprakları ile vücuda birçok yarar sağlıyor. 5000 yıl öncesine ait Çin kayıtlarında ginkgo yapraklarının beyin için yararlı olduğu bilgisi yer alır. Gerek deneysel, gerekse klinik bilimsel çalışmalar, ginkgo yapraklarının serebral bozuklukların geciktirilmesindeki etkinliğini ortaya koyuyor. Beyin damarlarında kan akımını hızlandırmasının yanı sıra sinir uçlarını koruyucu etkisi nedeniyle yaşa bağlı ortaya çıkan hafıza şikayetlerinin geciktirilmesinde yararlıdır. Ginkgo biloba bitki çayı, vertigo, kulak çınlaması ve diğer dolaşım problemleri için de kullanılır.
Hazırlanışı: Bir tutam ginkgo biloba yaprağının üzerine kaynar su ilave edilir. Ağzı kapalı bir kapta 15 dakika kaynatılır.
Fesleğen çayı: Şişkinlikleri giderir
Fesleğen, Anadolu mutfaklarının vazgeçilmez aromalarının başında gelir. Yemeklere verdiği lezzetin yanı sıra çay olarak kullanımının sağlık üzerinde olumlu etkileri bulunur. Fesleğen bitki çayı, uçucu bileşenleri sayesinde yemeklerden sonra gaz, kolik ve şişkinlik şikayetlerinin giderilmesinde etkilidir. Fesleğen bitki çayının idrar yolları antiseptiği ve balgam söktürücü özelliği de bulunur.
Hazırlanışı: Fesleğen bitkisinin kurutulmuş üst kısımlarını bir kaba koyulur. Üzerine kaynatılmış su ilave edin. 10- 15 dakika demlenmeye bırakılır.
Mate çayı: Yorgunluk giderir
Uyarıcı etkisi, içindeki kafein, teofilin ve teobromin’den kaynaklanır. Bu etkisinin yanı sıra mate bitki çayının idrar atıcı, terletici özelliği bulunur. Bedensel aktivitede bulunan ve spor yapanlar için doğal bir enerji kaynağı olan mate bitki çayı, bu özelliği nedeniyle yorgunluğa karşı da kullanılabilir.
Hazırlanışı: 1 çay kaşığı mate yaprağı üzerine kaynatılmış su eklenir. 5- 10 dakika demlenmeye bırakılır.
Kekik çayı: Öksürüğü Yok Eder
Kekik bitkisi ile ilgili yapılan araştırmalar bu bitkinin mikrop öldürücü etkisini gösteriyor. Antioksidan özelliği bulunan kekiğin güçlendirici, iltihap giderici, ağrı dindirici, balgam söktürücü, bağışıklığı destekleyici, mikroorganizmaları öldürücü etkisi bulunuyor. Ayrıca kekik çayının sindirim sistemi üzerinde de olumlu etkileri vardır.
Hazırlanışı: 2 tatlı kaşığı ince kıyılmış kekik otunun üzerine 1 bardak kaynamış içme suyu eklenir. 5 dakika ağzı kapalı bir şekilde demlenmeye bırakılır
Nane çayı: Hazımsızlığa karşı
İç ferahlatan kokusu ile nane bitki çayı, mide ve bağırsak spazmlarına iyi geliyor. Tıbbi nane yağı ise migren ve tansiyona bağlı baş ağrılarını hafifletiyor.
Hazırlanışı: Kurutulmuş 1 tatlı kaşığı nane yaprağı üzerine taze kaynatılmış su eklenir. 5-10 dakika demlemeye bırakılır.
Papatya çayı: Alerjiye karşı
Mide-bağırsak sistemi spazmları, gaz, hazımsızlık, şişkinlik sıkıntılarında etkilidir. İltihap giderici, alerji oluşumunu önleyici, mikropların gelişimini engelleyici ve yara iyileştirici etkiye sahip... Papatya bitki çayı cildin temizlenmesi, sivilce oluşumunun önlenmesi ve şişkinliğin giderilmesi gibi durumlarda etkindir. Hafif yatıştırıcı ve kas gevşetici etkisi nedeniyle rahat uyumayı sağlıyor.
Hazırlanışı: Çay olarak kullanımında 1 bardak taze kaynatılmış içme suyu içine 1 tatlı kaşığı papatya çiçeği koyulur. Bardağın ağzını kapatarak 5-10 dakika demlenmeye bırakılır.
Ekinezya çayı: Grip ve Soğuk Algınlığına İyi Gelir
Ekinezya bitki çayı, üst solunum yolları enfeksiyonlarından korunmaya yardımcı olur. Ayrıca bağışıklık sisteminin etkinliğini destekler. Ekinezya bitki çayının etkisi suda çözünebilen kafeik asit türevlerinin etkisinden kaynaklanır. Özellikle enfeksiyon, grip, soğuk algınlığı gibi rahatsızlıklarda sıklıkla kullanılır.
Hazırlanışı: Bir fincan sıcak su içerisine yarım kaşık ekinezya eklenir. 10- 15 dakika demlenir.