Osmanlı İmparatorluğu’na kadar dayanan ancak hakkında pek bir bilgi bulunmayan nevzine tatlıKayseri’nin en meşhur tatlısıdır. Nevzine tatlısının Gaziantep’e ait olduğu iddiası sadece iddia olarak kalmıştır. Nevzine adının nereden geldiği konusunda da çok bir bilgi olmamakla birlikte Osmanlı İmparatorluğu döneminde yaşayan ve aşçılık yapan Nevzine Hanım’ım isminden aldığı yine iddialar arasındadır.

Sadece oğlan doğuran gelinler yiyebiliyor

Kayseri Büyükşehir Belediyesi’nde 81 madde karara bağlandı Kayseri Büyükşehir Belediyesi’nde 81 madde karara bağlandı

Kayseri’de Nevzine tatlısı misafir tatlısı olarak da bilinir. Pekmez yapmanın maliyetli ve zahmetli bir iş olması ve her evde fırının olmaması nevzine tatlısını özel kılar. Bu yüzden geçmiş zamanlarda yalnızca mahalle fırınında pirişilen nevzine tatlısı, bayramlarda, düğünlerde kız isteme merasimlerinde ve ramazan ayında iftar sonrası sofralarda yerini alır. Nevzine tatlısının en dikkat çeken özelliği ise Kayseri’de erkek çocuğu doğuran gelinlere ikram edilmek üzere yapılmasıdır.

Kayseri’ye özgü olan ve malzemelerinin Kayseri yöntemleriyle hazırlanmasından dolayı nevzine tatlısı  mahreç işareti olarak coğrafi işaretli ürün kategorisinde yer alır.

Nevzine-1

Püf noktası hem hamurun hem de şerbetin soğuk olmasında saklı

Nevzine tatlısının hamurunda; tahin, margarin, zeytinyağı, tereyağ, ceviz, kabartma tozu, un kullanılır. Şerbeti için de pekmez, su ve şeker gereklidir. Hamuru için gerekli olan malzemeler birlikte yoğurulur. Yoğurulan hamur elle tepsiye basılarak sıkıştırılır. Ardından bir çatal yardımıyla çizilerek nevzine tatlısının şekli verilir. Hamur 180 derece fırında üzeri kızarıncaya kadar yaklaşık 30 dakika pişirilirken bir yandan da şerbeti hazırlanır. Şerbeti hazırlandıktan sonra soğumaya bırakılır. Hem hamurun hem de şerbetin soğuk olması nevzine tatlısının püf noktasıdır. Fırından çıkarılan ve soğuyan nevzine tatlısının hamuru kare şeklinde kesilir. Üzerine önceden hazırlanan ve soğumuş şerbeti dökülür. Şerbeti çekmesi için 1-2 saat dinlenmeye bırakılır. Şerbeti çeken nevzine tatlısı üzerine ceviz konarak servis edilir.

Kaynak: Elif Gökçe Topal