Buzluğa konulan gıdalar doğru şekilde paketlendiğinde tazeliğini ve besin değerini belirli bir süre koruyabiliyor. Özellikle Yaz sebze ve meyvelerini kış aylarında tüketmek için derin dondurucuların içine yerleştirilen yiyecekler uzun süre taze kalıyor. Fakat derin dondurucuya yerleştirilen yiyeceklerin iyi seçilmesi bu konuda büyük önem taşıyor, nedeni ise bazı besinlerin donma biçiminde ve yapılarında bozulma yaşanıp, bu durum zehirlenme gibi önemli sorunlara neden olabiliyor.
Dondurucunun sıcaklığının belirli ve sabit bir derecede olmaması ürünlerin bozulmasına yol açabiliyor. Derin dondurucuların sıcaklık seviyesi -18 derece olmalıdır.
Peki hangi gıdalar ne kadar süre dondurucuda kalabilir?
Dondurucularda uzun süre bekleyen gıdalar belirli bir zamanı aştıktan sonra besin değerini kaybedebiliyor. Gıdaların tatlarını ve besin değerlerini korumak için doğru adımları uygulamak önemli oluyor. Her gıdanın dondurucuda saklanmaması gerekiyor. Buzlukta kalmaya uygun olmayan besinler muhafaza edildiğinde zehirlenmeye neden olabiliyor.
Bu nedenle hangi besinler buzluğa girmemeli?
Et, tavuk ve deniz ürünleri, pişmiş makarna, yumuşak peynirler, süt, Avokado ve kızartılmış yiyeceklerin buzluklara girmemesi gerekiyor. Özellikle et türlerinin çözdürüldükten sonra tekrardan dondurucuya girmesi zehirlenmelere yol açabiliyor.
Dondurucuda muhafaza edilebilecek gıdalar neler?
Derin dondurucularda meyveler, sebzeler, süt ürünleri ( tereyağ, margarin, sert peynirler) buzluklarda belirli bir süre kalabilirler. Ancak her Gıda’nın kullanım sürelerine ve dondurucudaki paketlenmesine dikkat edilmesi gerekiyor.