Son zamanlarda Türkiye’de meydana gelen depremler, vatandaşlar tarafından korku ve paniğe neden olmaya başladı. Yaşanan depremlerin, büyük bir depremin habercisi olup olmayacağı ise merak konusu oluyor. Bunun üzerine vatandaşlar deprem bilimcilerden gelen açıklamaların takip ediyor.

Konuyla ilgili bir açıklamada Maden teknolojisi ve Yer Bilimleri Uzmanı Serkan İçelli’den geldi. İçelli sosyal medya hesabından yaptığı açıklamayla, “Kuşadası Körfezinde Sisam fayının aşağı ( normal fay) hareketi ile körfezde oluşan gerilim dağılımı devam ediyor.Yine 5,5’lere yakın depremler üretir. İzmir'in karasal kendi fayları ile alakalı değil. Tuzla fayı tek seferde yırtılıp 7’lik deprem üretmez, çok yaşlı ve 1992 de yapabileceğini yaptı. İzmir fayı 1688’de büyük depremini zaten üretti... Maksimum 1/2 mm yıllık yamulma hızı ile biriken gerilim şu an için büyük deprem üretemez” diye konuştu.

İstanbul depremi sonrası uzmanından kritik açıklama: 6,5 büyüklüğüne kadar… İstanbul depremi sonrası uzmanından kritik açıklama: 6,5 büyüklüğüne kadar…

‘Hiç Kimsenin Gün, Saat, Tam Koordinat, Büyüklük Haberi Verme Özelliği Yoktur’

Boyuna bakıp işlevini hesap edenler, diğer parametreleri göz önüne almalıdır diyen İçelli, “İzmir'in çoğu semtinde zemin büyütme özeliği mevcut olup, merkezinde bir fay üzerinde 6 civarı bir deprem dahi büyük hasarlara yol açacaktır. Genel olarak; Foça’dan İzmir körfezine dalan kesim ve son 4 yıldır Gümüldür fayının güneyinden Selçuk ilçesine uzanan kolda gerilim artmıştır. Ege denizi; çalışma mekaniği bakımından birçok farklı karakterde olan 7.0/7,5 büyüklüğünde deprem üretebilecek fay ile örülüdür. Hiç kimsenin gün, saat, tam koordinat, büyüklük haberi verme özelliği yoktur” ifadelerini kullandı.

Kaynak: Sevilay Ay