AFAD, Tokat'ta meydana gelen depremlerin büyüklüğünü 5,6 olarak kaydederken, son olarak dün Tokat'ta 4,7 ve 4,1 büyüklüğünde sarsıntılar yaşandı. Tokat'ta meydana gelen deprem, Kayseri, Yozgat, Sivas gibi çevre illerde de hissedildi. Korkutan deprem sonrası gözler uzmanların deprem değerlendirmelerine çevrildi. Deprem uzmanı ve maden teknolojisi ve yer bilimi uzmanı Serkan İçelli, Tokat'ta meydana gelen depremleri değerlendirdi.
'Bu Atımlar Normaldir'
İçelli, yaptığı deprem değerlendirmelerinde, 4 bin yıldır faaliyette olmayan bir fay üzerinde ufak bir atılım olduğunu belirterek şu ifadelere yer verdi:
"Korkulacak bir durum yok. 23 kilometrelik bir fayda yaklaşık 4 bin yıldır faaliyette olmayan bir fay üzerinde ufak bir atılım oldu. Bu atımlar normaldir çünkü orası çok kaotik bir bölge. Alp Himalaya deprem kuşağında olan ülkemiz Kuzey Anadolu fayı, Doğu Anadolu fayı ve Ege Graben sisteminde bu depremler sürekli devam edecek. Çünkü kıtasal kırıkların yitim zonlarında gerçekleşiyor büyük faylar."
'5'lik Depremi de 5 Yılda Bir Yaşıyoruz'
Sözlerinin devamında İçelli, "Kuzey Anadolu fayı üzerinde 1939'dan başlarsak İç Anadolu ve Doğu Anadolu'nu baz aldığımızda 3 tane büyük depremimiz var. 7,1, 7,2 ve 7,9 büyüklüğünde Erzincan depremimiz var. Dün yaşadığımız bölge aktif tektonik bir bölge. Burada Kuzey Anadolu fayının çok fazla saçılma kırıkları mevcut. 20-30-40 kilometre orta ve küçük büyüklükte faylarımız var. Bu fayların üzerinde bu tip atımlar çok normal. Bölgeye baktığımızda her yıl 4'lük depremi en az iki kere yaşıyoruz. 5'lik depremi de 5 yılda bir yaşıyoruz" şeklinde konuştu.
'5,5'li Depremlerin Dahi 6,5 Büyüklüğünde Hissedilebilir'
Tokat ve çevresinde biraz daha dikkatli olunmasını gerektiğini belirten İçelli, zemin ivme değerinin çok yüksek olduğunu dile getirerek dağ yamaçlarının aşağısına alüvyon zeminlere doğru bina yapıldığında 5, 5,5'lu depremlerin dahi 6, 6,5 büyüklüğünde hissedilebileceğinin altını çizdi.
'Şu Anda 6, 6,5 Büyüklüğündeki Depremleri Üretebilir'
İçelli, Kuzey Anadolu fay zonunun 6, 6,5 büyüklüğündeki depremleri üretebileceğine değinerek, Kuzey Anadolu fay zonunun şu anda 6, 6.5 büyüklüğündeki depremleri üretebileceğini vurguladı.
Bu depremler muhtemel olacağını söyleyen İçeli 7’lik deprem üretmeseler de 6’lık depremlere hazırlıklı olunması gerektiğini aktardı.