Ersoy, "Talep düşüklüğünden kaynaklı Kayserili üreticinin elinde kalan yaklaşık 15.000 ton patates ve 35.000 ton elmanın ihraç edilerek telef olmasının önüne geçilmesi için Tarım ve Orman Bakanlığı ve Ticaret Bakanlığımıza önerge sunarak ihracat desteği talep ettik. Takipçisiyiz." dedi.

Milletvekili Baki Ersoy, Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan'a;

"Kayseri ili, iklim koşulları ve toprak yapısı itibariyle Türkiye genelinde elma ve patates üretiminde başta gelen illerden bir tanesidir. Özellikle de korona virüsün hakim olduğu ve kısıtlamaların devam ettiği bu süreçte, tüketim azlığından kaynaklı takriben 15.000 ton patates, 35.000 ton elma ilimizdeki soğuk hava depolarında bekletilmektedir. Girdi maliyetlerine ek olarak bir de soğuk hava deposu kirası ödemek durumunda kalan üreticimizin talepleri, mahsullerin telef olmaması için bu ürünlerin ihracatının önünün açılmasıdır. Bu kapsamda; 2021 yılında iç piyasada hangi miktarda elma ve patates tüketilmesi beklenmektedir? Elma ve patates üreticilerinin mağduriyetlerinin giderilmesi için bakanlığınızca bir çalışma planlanmakta mıdır?

1- Patates ve elma ihracatının önünü açacak bir teşvik uygulaması planlanmakta mıdır?

2- Planlanmakta ise detayları nelerdir?" ifadelerini kullandı.

EuBOLL8WQAAqOQG

Ersoy, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli'nin yanıtlaması istemiyle önergesine de; Kayseri ili, iklim koşulları ve toprak yapısı itibariyle Türkiye genelinde elma ve patates üretiminde başta gelen illerden bir tanesidir. Özellikle de korona virüsün hakim olduğu ve kısıtlamaların devam ettiği bu süreçte, tüketim azlığından kaynaklı takriben 15.000 ton patates, 35.000 ton elma ilimizdeki soğuk hava depolarında bekletilmektedir. Girdi maliyetlerine ek olarak bir de soğuk hava deposu kirası ödemek durumunda kalan üreticimizin talepleri, mahsullerin telef olmaması için bu ürünlerin ihracatının önünün açılmasıdır. Bu kapsamda;

1- 2021 yılında iç piyasada hangi miktarda elma ve patates tüketilmesi beklenmektedir?

2- Elma ve patates üreticilerinin mağduriyetlerinin giderilmesi için bakanlığınızca bir çalışma planlanmakta mıdır?

3- Patates ve elma ihracatının önünü açacak bir teşvik uygulaması planlanmakta mıdır?

4- Planlanmakta ise detayları nelerdir?

EuBOLMSWgAASyAw

Kaynak: Şeref Kahraman