2024 yılı, emeklilik dilekçesi vermek isteyen vatandaşlar için önemli bir fırsat sunuyor. Güncelleme katsayısındaki yıllık artış farkı, bu yıl dilekçe verenlerin maaşlarını %30 daha yüksek hesaplanabilir hale getiriyor. 2025 yılına ertelenen dilekçelerde ise bu avantaj ortadan kalkacak. Emeklilik maaşı, SGK primlerine ek olarak, dilekçenin verildiği yılın ekonomik performansına bağlı olarak değişiyor. Bu nedenle, 2024 yılında emekli olmak isteyen vatandaşlar, başvurularını yıl bitmeden yaparak bu avantajdan yararlanmaya çalışıyor.

Bu fark emeklilik maaşı saptanırken kullanılan güncelleme katsayısındaki yıllık artış sebebiyle meydana geliyor. 2024 yılındaki kat sayılar 2025 yılına göre daha yüksek olduğu için bu yıl emekli olan vatandaşlar maaş kapsamında avantajı elde ediyor. Emekliler için önem arz eden bu durum kapsamında emekliler detaylı bilgi edinmeye çalışıyor. Yılın bitmesine az bir zaman kalması nedeniyle bu konuya ilişkin internet aramaları da sıklık kazanıyor.

Elektrik faturası dert olmaktan çıkıyor! Yarı yarıya indirmenin yolu açıklandı Elektrik faturası dert olmaktan çıkıyor! Yarı yarıya indirmenin yolu açıklandı

Ekonomim'de yer alan habere göre, emekli maaşını belirleyen en önemli faktör, çalışırken SGK'ya bildirilen brüt maaşa dayalı olarak ödenen primlerdir. Bu primler, emekli maaşının hesaplanmasında temel rol oynar. Ayrıca, çalışılan toplam prim gün sayısı ve bu günlerin hangi döneme denk geldiği maaşın tutarını etkiler.

Öte yandan emekli maaşı hesaplandıktan sonra yapılan güncelleme, emeklilik dilekçesinin verildiği yılı önemli hale getiriyor. Çünkü güncelleme katsayısı, bir önceki yılın enflasyonu ve büyüme oranına göre belirleniyor. Ayrıca, o yıl yapılan Ocak ve Temmuz zamları da maaş üzerinde etkili oluyor. Bu nedenle, dilekçe verilen yılın emekli zam oranlarının güncelleme katsayısından yüksek olması, o yıl dilekçe vermeyi avantajlı hale getirerek emekli maaşının daha yüksek olmasını sağlıyor. Çalışanlar için 2024 ve 2025 yılları arasındaki emekli maaşı hesaplamalarında önemli farklılıklar bulunuyor. Emeklilik maaşı hesaplama formüllerine göre, dilekçe verilen yıldan bir önceki yılın enflasyon ve büyüme oranları dikkate alınıyor.

Kaynak: HABER MERKEZİ