Kayseri’de ev ve iş yerlerinin kiraları genellikle Euro üzerinden ödeniyor. Hal böyle olunca da dövizde yaşanan bu büyük dalgalanma en çok kiracıları vurdu. Özellikle esnaf bu konuda üstesinden gelemediğini söyleyerek, dükkan sahipleri ile anlaşmanın yollarını arıyor. Yetkililerin bu konuyu acilen masaya yatırması gerekiyor.

Silahçı dükkanı olan 24 yaşındaki Taha Tayfun Bağcı, yaptığı analiz ile yaşadığı mağduriyeti şöyle anlattı: “Son dönemlerde kurlarda yaşanan aşırı artıştan dolayı, özellikle esnaflar dükkan kirasından dolayı dertli. Bir araştırma yaptım ve yıllık artışı yüzde 10 olarak aldık. 2016 yılı ağustos ayında 3.3’ken kur, 10 bin Euro’ya iş yeri kiralayan bir vatandaş 33 bin TL ödüyordu. 2017 yılı Ağustos ayında yüzde 10’luk bir artış ile 36 bin 300 TL ödemesi gerekirken, 39 bin TL ödendi. Normal artışa göre 3 bin TL’ye yakın bir artış oldu. Tek gerekçe ise kur artışı… 2018 Ağustos yani bu aya geldiğimiz zaman yüzde 10’luk artış ile 39 bin 300 TL olması gereken rakam şuan ki mevcut kur ile 78 bin TL. Buda neredeyse yüzde 120, yüzde 100 oranında esnafa ekstra kira maliyetidir. Özellikle Kayseri ve Konya gibi illerde Euro ile kira alma durumu çok fazla olduğundan dolayı işçileri çıkarma durumu bile söz konusu. Esnaf mecburen fiyat artırımına gitmek zorunda kalıyor. Zaten ürünlerde döviz durumundan dolayı artış var esnafta kira maliyetini koyunca üzerine bu kez de vatandaşın cebi yanıyor.”

Büyükkılıç: Türkiye Yüzyılı şehirleri olarak hazırız, kararlıyız Büyükkılıç: Türkiye Yüzyılı şehirleri olarak hazırız, kararlıyız

Esnaf Bağcı bu konuda yeni sözleşme yapılması gerektiğini belirterek, “Bunun çözümü mevcut sözleşmelerde yer alan tarihe göre o dönemde yer alan kur durumuna göre, günümüz enflasyon oranında artırım yaparak sözleşmelerin güncellenmesi lazım. Bu durumda her hangi bir yasal zorunluluk olmadığı için kiracılar hiçbir işlem yapamıyor. Devletimiz, hükümetimiz bu konu ile ilgili bir çalışma yapar, bir güncelleme yapar ise uzlaşmacı avukatlar tarafından uzlaştırılarak, yeni bir sözleşme düzenlenecek olursa, bu mağduriyetler tamamen ortadan kaldırılmış olur.” İfadelerini kullandı.

60 yaşındaki esnaf Mehmet Canan ise, “Cep telefonu dükkanım var, küçük bir esnafım. Döviz kurundaki artış bizi çok etkiledi. Dükkan kiralarımız Euro’ya bağlı olduğu için yüzde 100 arttı. Bu küçük esnaf battı demektir. Hepimiz can çekişiyoruz. Dükkanları bırakmak zorunda kalacağız bu gidişle. Ondan sonrasını bilemiyoruz tabi. Beklentimiz dükkan sahiplerinin dine imana gelip, TL’ye çevirip indirmesi. Devlet zaten gerekeni yapıyor. İnşallah hakkımızda hayırlısı olur.” diye konuştu.