Teması “Herkes İçin Sağlık” olarak belirlenen EXPO’nun logosunda, güneş ve insan figürleri yer alıyor. Sağlıklı ve mutlu insanın güneşle birleşen enerjisi vurgulanıyor. İzmir’in misafirperverliği, gençliği ve sıcaklığını yansıtan logoda, kollarını ve ayaklarını açmış havaya zıplayan sağlıklı ve mutlu bir insan figürüyle güneş biraraya getirildi.

Logoyu İzmir Valisi Cahit Kıraç, Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, EXPO İzmir 2020 Yürütme Komitesi Başkanı Mahmut Özgener ve Başkan Yardımcısı Ender Yorgancılar tanıttı. EXPO 2020 Yönlendirme Kurulu Başkanı Vali Kıraç, yarışın en önemli ayağını oluşturan takımı kurduklarını, bu tecrübeli takımla galip gelmek için sahaya çıktığını söyledi. Kıraç, genel sekreterlik görevini İzmir Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Ergüder Can’ın üstleneceğini, İzmir Ticaret Odası’nın sağladığı ofis binasının bir aya kadar tamamlanacağını, İzmir Ticaret Borsası’nın sağladığı ikinci ofiste çalışmaların devam ettiğini kaydetti.

İKİ BAKANLIKTAN TEMSİLCİLER BULUNACAK

İşte finalde elenen diğer simgeler İşte finalde elenen diğer simgeler

Vali Kıraç, EXPO 2020’nin temasının sağlık olması ve oylamaya katılacak ülkelerle ilişkiler sebebiyle Dışişleri ve Sağlık bakanlıklarından birer temsilcinin de yürütme komitesinde yer alması için kuruluş kanununda değişiklik yapılması konusunda Başbakanlık’a talepte bulunduklarını belirtti. Adaylık oylamasının yapılacağı 2013 Kasım ayına kadar uluslararası toplantılarda İzmir’i öne çıkarmak için hükümet nezdinde talepte bulunduklarını söyledi. Bu kapsamda 2012 yılında Birleşmiş Milletler organizasyonuyla Türkiye’de yapılacak Somali Konferansı’na bağlı bir etkinliğin İzmir’de düzenlenmesi için çalışıldığını ifade ederek, “Türkiye’ye gelen delegasyonlara mutlaka İzmir’i göstermeliyiz.” dedi. Dışişleri Bakanlığı’nın, 2012 yılında Büyükelçiler Konferansı’nı İzmir’de yapacağını dile getiren Kıraç, Sağlık Bakanlığı’nın da Dünya Sağlık Örgütü seviyesinde girişimde bulunacağını, TOBB Dış Ekonomik İlişkiler Konseyi’nin bir toplantısını İzmir’de yapmasının gündemde olduğunu, Yurtdışı Türkler ve Akraba Toplulukları Başkanlığı’nın da İzmir’de bir toplantı organize edeceğini anlattı.

Sürece destek vermek isteyen kurum ve kişilere kapının açık olduğunu, yaptıkları çalışmaları rakiplerinin çok yakından takip ettiğini belirten Kıraç, medyanın da yapacağı haberleri, rakipler tarafından bilinip tedbir alınacak boyuta getirmemesini istedi.

İzmir’in şansını nasıl değerlendirdiği yönündeki soru üzerine ise yarışmanın en tecrübeli takımı olduklarını, EXPO 2015 sürecinde edindikleri tecrübeyle yürüdüklerini belirtti. Vali Kıraç, belirlenen 50 milyon liralık bütçenin yeterli olup olmayacağı konusundaki soruya da kaynak sıkıntısı çekilmeyeceği cevabını verdi.

‘İZMİR’İ BUGÜNDEN PROJELENDİRMELİYİZ’

Başkan Kocaoğlu ise İzmir’in 2020 yılı stratejik planının hazırlanması gerektiğine dikkat çekti. Belirlenecek stratejide bakanlıkların ve diğer kurumların da yer alması gerektiğini ifade ederek, “İzmir’i nereye götürmemiz, hangi yatırımları yapmamız gerektiğini bugünden projelendirmeliyiz. Çevre açısından İzmir’i belli bir yere taşımayı amaçlıyoruz. Yüzülebilir bir körfez, kent dönüşüm alanları, yeni yolların, metronun ve tramvayın yapılması, çöp dönüşüm tesisi ve çamur kurutma tesislerinin yapılması gerekiyor. 2020′ye kadar bunlar bitecek ancak 2013 sürecinde oylamaya giderken belli bir kısmını gerçekleştirebilirsek delegeler geldiğinde gösterebilir, İzmir’in ne kadar mesafe aldığını anlatabiliriz.” şeklinde konuştu.

Yürütme Komitesi Başkanı Özgener de EXPO tecrübeli bir ekip oluşturduklarını, dünyaya Türkiye’nin pozitif gücünü, iyimserliğini ve misafirperverliğini anlatacak bir logo oluşturduklarını belirtti. İzmir’i ve İzmir’in gençliğini dünyaya tanıtmak zorunda olduklarını kaydeden Özgener, toplumun bütün kesimlerinde EXPO heyecanının bulunmasının önemli bir avantaj olduğunu vurguladı.