Berat’ın tek örnek olmadığını belirten Arık, Berat ve onunla aynı kaderi paylaşan çocukların özgürlüğüne kavuşması için TBMM’nin başta eğitim konusu olmak üzere gerekli adımları atmasını istedi.

Down sendromu, otizm ve diğer gelişim bozukluklarının yaygınlığının tespiti ile ilgili bireylerin ve ailelerin sorunlarının çözümü için alınması gereken tedbirlerin belirlenmesi amacıyla kurulan komisyonun hazırladığı rapor TBMM’de görüşüldü. Rapor üzerine CHP adına konuşan CHP Kayseri Milletvekili Çetin Arık, otizmin görülme sıklığının giderek arttığını belirterek, “1980 li yıllarda her 2.500 çocuktan 1 i otizmli doğarken bugün her 54 çocuktan 1' i otizmli doğmaktadır. Biz bu çocukları niçin göremiyoruz? Yanıtı işte bu fotoğraf. Siz Berat' ı annesinin elinden tutup sokakta yürürken göremezsiniz. Çünkü henüz 8 yaşında olan Berat evinin balkonundaki demir parmaklıklar arkasında hapis hayatı yaşıyor. Peki, hapis hayatı yaşayan sadece Berat mı? Hayır, değil. Sayın milletvekilleri, inanın, çoğu otizmli aile çocuklarıyla birlikte evlerinde hapis hayatı yaşıyor çünkü toplum otizmi bilmiyor, bu çocukları ve ailelerini yargılıyor ve dışlıyor.” diye konuştu.

GAZİ MECLİSİN ÖNCELİĞİ BERAT DEĞİL MAFYA BABALARI OLDU

Araştırma Komisyonun hazırladığı raporun bir yıldır görüşülmemesini eleştiren Arık, açıklamalarını şöyle sürdürdü: “Toplum, Berat'ların farkında değil ama üzülerek söylüyorum ki Gazi Meclisimiz de farkında değil. Değerli milletvekilleri, evet, binbir zorlukla da olsa araştırma Komisyonu kuruldu, Komisyon büyük bir titizlikle çalıştı, kimi dinlemesi gerekiyorsa dinledi, nereye gitmesi gerekiyorsa gitti. Teşekkür ediyorum ama sayın milletvekilleri bu raporun üzerinden tam bir yıl geçti, bir yıl oldu, ancak bugün görüşebiliyoruz. Siyaset yapmak için söylemiyorum, üzülerek söylüyorum ki Gazi Meclisimizin önceliği Berat'ı değil de mafya babalarını hapis hayatından kurtarmak oldu.” dedi

Kayserili Genel Başkan erken seçim hakkında bakın ne söyledi? Kayserili Genel Başkan erken seçim hakkında bakın ne söyledi?


EN ÖNEMLİ İLAÇ EĞİTİM


Otizmin bilinen en önemli ilacının eğitim olduğunu ifade eden Arık, otizmli bireylerin haftada 40 saat nitelikli eğitim almaları gerektiğine ancak günümüzde ayda sadece 12 saat eğitim alabildiklerine dikkat çekti. Evinin balkonunda demir parmaklıklar arkasında yaşamak zorunda bırakılan Berat ve aynı kaderi paylaşan diğer otizmli bireylerin eğitimle özgürlüğüne kavuşacağını belirten Arık, engelli bireylerin eğitimi konusundaki eksikliklere dikkat çekti.

Arık, “Ülkemizde özel eğitimde hem kadro hem de donanım anlamında çok ciddi eksiklikler mevcuttur.''diyen Arık, komisyon tarafından hazırlanan ve önemli öneriler içeren raporun da kağıt üzerinde
kalmaması gerektiğini ifade etti. Arık, otizmli bireylerin ve ailelerinin acil çözüm bekleyen sorunlarına dikkat çekerek, gerekli adımların bir an önce atılmasını istedi.