Son yıllarda gençler arasında en popüler iş modellerinden biri olan internet girişimciliği, yeni fırsatlar ve yüksek gelir elde etme imkanı bakımından kendi işini yapmak isteyen gençlerin ilgisini çekiyor.

Genç Mucitler İlimizi Gururlandırdı Genç Mucitler İlimizi Gururlandırdı

Web girişimciliği genç kuşak için cazip olsa da girişimcilik sürecinde yapılan kronik hatalar, projelerin başarısızlıkla sonuçlanmasını da beraberinde getiriyor.

Hedeflenen amaçlara ulaşamadan sona eren online girişimlerin fazla olduğuna dikkat çeken Webtures CEO'su Kaan Gülten, internet girişimcilerinin en çok hata yaptıkları noktalara dikkat çekerek girişimci adaylarına şu tavsiyelerde bulundu:

" 1- Kısa yoldan zengin olma, ünlü olma gibi hayallerle yola çıkan girişimci adaylarının başarılı olma ihtimali çok düşük. Öncelikli hedef girişimin büyümesini ve gelişmesini sağlayacak atılımlar olmalı.

2- Girişimcilerin bir amacı olmalı. Projelerin faaliyet gösterilen alanlardaki sorunlara çözüm getirebilmeli. Girişimciler inovasyonu hayata geçirmeli. Fırsatları görüp doğru iş modelleri ile sağlıklı bir işe dönüştürmeli.

3- Girişimciler özgün projeler üretmeye odaklanmalı. Alanında başarılı olmuş web projelerinin aynısını ya da benzerini yaparak başarılı olunmaz. Farklı yönler ile diğer projelerden sıyrılmalı.

4- Doğru motivasyon, planlı çalışma ve sabır şart. Acelecilik, her işte olduğu gibi girişimcilikte de başarısızlığın en önemli edenlerinden biridir.

5- Başarılı girişimlerde uyumlu ekip çalışması öne çıkıyor. Alanında donanımlı bir ekip ile yola çıkmak şart. Girişimci, tek başına tüm operasyonel süreçleri yürütemez.

6- Başlangıç sermayesi şart. Projenin hayata geçmesi ve şekillenmesi açısından bir süre idare edebilecek sermayeye ihtiyaç var. Ortada somut bir proje olmalı ki yatırımcı desteği alınabilsin.

7- Proje hayata geçirildikten sonra yatırım desteği için görüşmeler hız kazanmalı. Web girişimlerinin büyümesinde melek yatırımcı desteğine ihtiyaç duyuluyor. Melek yatırımcıları ikna edebilecek bir sunum ve gelir modeli hakkında somut veriler olmalı.

8- Girişimin online mecralarda görünürlüğünü sağlamak ve tanınırlığını artırmak açısından pr çalışmalarına ağırlık verilmeli. İnternet üzerinde görünür olmayan girişimlerin dikkat çekme şansı yok denecek kadar az.

9- Online girişimlerin başarısızlıkla sonuçlanmasında en önemli faktörlerden biri de SEO yatırımlarının yetersiz olması ya da hiç olmaması. Hedef kitlenin projeden haberdar olması ve kolay ulaşabilmesi açısından arama motorunda üst sıralarda yer almak büyük önem taşıyor".

MARKA BİLİNİRLİĞİ AÇISINDAN DİJİTAL PAZARLAMA VE SOSYAL MEDYA ÖNEMLİ

İnternet girişimlerinin başarılı olmasında birçok faktörün önemli olduğunu ifade eden Webtures CEO'su Kaan Gülten, rekabetçi online piyasada arama motoru optimizasyonu yatırımlarının yanı sıra marka bilinirliği için dijital pazarlama ve sosyal medya çalışmalarına ihtiyacın da her geçen gün arttığını belirtiyor.

Günümüzde internet girişimlerinin sosyal medya aracılığı ile kısa sürede tanınarak daha hızlı büyüdüğüne dikkat çeken Gülten sözlerine şöyle devam etti: “Dijital pazarlama ve sosyal medya çalışmaları yapmayan web girişimlerinin markalaşması, rekabetçi piyasa şartlarında ayakta durması ve başarılı olması çok zor. Milyonlarca insan sosyal ağlarda vakit geçiriyor. Bu yüzden girişimin hedeflediği kitleye sosyal medya üzerinden ulaşmak gerekiyor. Dijital pazarlama kapsamında hedeflemeli sosyal medya kampanyaları ile internet kullanıcıların dikkatini çekmek ayrıca önem taşıyor. Girişimlerin ayakta durabilmesi açısından SEO, dijital pazarlama ve sosyal medya üçgeninde planlı hareket etmek başarıyı da beraberinde getirecek” (İHA)