Bayramhacılı vatandaşlarca yapılan yazılı açıklamada “Panellerde kullanılan kristal silikonun içindeki silikon tetra klorürün çok zehirli olduğu, bitki ve hayvanları öldürdüğü, insan sağlığını tehdit ettiğini araştırmacıların açıklamalarında mevcuttur”denildi.
Kapadokya Bölgesi’nin denizi olarak adlandırılan Bayramhacılı Gölet Barajı’nda 20’den fazla balık türü bulunduğu ve bu bölgenin göçmen kuşlarının uğrak ve yavrulama yeri olduğuna dikkat çeken Bayramhacı halkı “Peri Bacalarının devamı burda, tarihi kaya kiliseler burda ve burası Kapadokya’nın denizi olarak adlandırılıyor, turizme açılsın diye çabalarken sanki hiç yer kalmamış gibi, göletin ortasına güneş enerji panelleri koymak istiyorlar. Buna sonuna kadar karşıyız. Doğayı katlettirmeyeceğiz” diyerek güneş enerji panellerinin konulmasına karşı çıkıyor.
Merkezi Ankara’da bulunan ve Türkiye’nin önde gelen turizm ve çevre gazetecileri, yazarları ile aktivistlerinin üyesi olduğu TURÇEV (Turizm ve Çevre Gazetecileri Derneği) yönetiminin de bir komisyon kurarak konuyu ele aldığı öğrenildi.
Enerji şirketi adına, göletin tam ortasına yüzen güneş panelleri koyma projesini hazırlayan MGS Proje Müşavirlik Mühendislik şirketi tarafından yapılan başvuruyu değerlendiren Enerji Bakanlığı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Tarım Orman Bakanlığı’ndan görüş istedi. Bu görüşlerin olumlu olması halinde Enerji Bakanlığı’nın ilgili şirkete göletin ortasına yüzen güneş enerji panelleri koyarak elektrik üretmesine izin vereceği belirtiliyor.
Daha önce ilgili şirket Bayramhacı halkına bir sinevizyon sunumu yapmış yöre halkının desteğini istemişti. Ancak sunumu izleyen Bayramhacı halkı göletin ortasına kurulacak güneş enerji panelleri ile elektrik üretme projesiyle bölgenin doğasının katledileceğini söylediler. Vatandaşlar yaptıkları açıklamalarda” burası göçmen kuşların göç yolu üzerinde ve yavrulama alanıdır, aynı zamanda peri bacalarının devamı ile tarihi kaya kiliseler mevcuttur. Bizler burayı turizme açmak için Kapadokya’nın denizi diye tanıtıma hazırlanmak için çabalarken, doğayı mahvedecek, bölgenin turisttik açıdan gelişimini kesinlikle engelleyecek, burada geçimini sağlayan yüze yakın balıkçının ocağına incir ağacı dikecek bu projeye ne pahasına olursa olsun karşı çıkıyoruz ve çıkacağız. Bir dolu yer varken, bölgeye can veren doğal hayata müthiş bir katkı sağlayan zenginlik katan göletin ortasına güneş enerjisi panelleri kurmanın mantığını anlamadık, bu teklifi bakanlığın daha baştan olmaz deyip karşı çıkması lazım. Ancak biz Kayseri Kocasinan Belediye Başkanı Ahmet Çolakbayraktar’a da dilekçe yazdık. Onun bari konuya sahip çıkacağını umuyor ve cevabını bekliyoruz”dediler.
Enerji Bakanlığı’nın görüş sorduğu Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Tarım Orman Bakanlığı da Kayseri İl Müdürlükleri ile talebe ilişkin incelemelerini başlattı. Kocasinan Belediyesi’nin ise konuya ne cevap vereceği ve doğa katli karşısında nasıl bir tavır alacağı merakla bekleniyor.
Bayramhacı Baraj Gölü’nün tam ortasına, yüzen güneş panelleri yapılmasına karşı çıkan yöre halkı şu yazılı açıklamayı yaptı :
“Kurulacak olan güneş panellerinde bulunan kimyasalların çevreye, balıklara ve kuşlara zarar vereceği ve Bayramhacılı Barajının doğal güzelliğini bozacağı aşikar olarak gözükmekte-dir. Bölgenin Kapadokya’nın devamı olması niteliğiyle Turizm bölgesi olması gerekirken, şuanda projesi yapılan bu güneş enerjisi santrali panellerinin Hem bölgenin kaya dokusuna zarara vereceği hem de baraj gölünde yaşayan balıklara zarar vereceği yetkililer tarafından görülmemektedir. Aynı zamanda bölgenin nesli tükenmekte olan göçebe su kuşları için konaklama merkezi olduğu da düşünülürse kurulacak bu güneş enerjisi panellerinin bütün belirtilen bu durumlar da telafisi mümkün olmayan bir hal alacağı gün gibi ortadadır. Panellerde kullanılan kristal silikonun içindeki silikon tetra klorürün çok zehirli olduğu, bitki ve hayvanları öldürdüğü, insan sağlığını tehdit ettiğini araştırmacıla-rın açıklamalarında mevcuttur. Temiz enerji olarak bilinen güneş enerjisinin bu kirli yanıyla ilgili yönetmelikler olmadığından özellikle Çin’de güneş panellerinin üretildiği yerlerde, zehirli kimyasalların toprak ve havadaki tanecikleri insanların sağlığını tehdit ettiğini araştırmacılar bildiriyorlar. Başta kurşun ve kadmiyum olmak üzere panellerindeki zehirli ağır metallerin önlenmesi gerektiğini ve Türkiye’de pek bilinmeyen ve önemsenmeyen bu konunun ilgililerin dikkatini çekeceğini ve gereken önemin gösterilerek ilgili önlemlerin alınacağını ve yurdumuzun bir de 'Güneş Panelleri Kimyasalları Çöplüğüne' dönüşmeyeceğini umuyor ve çevrecilerin ve devletimiz bu konuda hassasiyet göstermesini istiyoruz “
Kocasinan ilçemize bağlı Nevşehir il sınırı konumunda bulunan bayramhacı mahallemizin nüfusu 350 dir. 19 nisan 2021 tarihinde çevre şehircilik bakanlığına bir enerji firması tarafından baraj üzerine suyun yüzeyine güneş enerjisi panelleri koyabilmek için birproje hazırlayıp başvuruda bulunmuşlardır. 22 haziran 2021 tarihinde bayramhavcı mahallemize ve muhtarımız zekeriye demirel olmak üzere sinevizyon gösteriyle sunum yapılmış. Ve mahalle halkımız böyle birşeyin yapılmasının zararlı olduğunu bu bölgemizin turizm bölgesi olabilmesi için çaba sarfettiklerini bölge içinde sıcak su termallerinin olduğunu aynı zamanda peri bacalarının devamının bu böligede olması tarihi kaya kiliselerinirn bu bölgede olduğunu nedeniyel turizmde önemli yer teşkil eden bu bölge için 23 haziran 2021 günü bayramhacı su ürünleri kooperatif yetkilisi Ahmet szinopluoğlu kayıt numarası 777 066dilekçe ile çevre şehircilik bakanlığına ve tarım orman bakanlığına itiraz dilekçesiyle başvurmuştur. Bubeldemizin göcçeve kuşlarının uğrak yolu olmasının ve göç yolu üzerinde olmasının ve aynı zamanda gölet içinde 20 ye yakın balık türünün bulunması yaklaşık olarak yüze yakın kişinin geçiminin buradan olması ve buranın turizme dayalı olması sebebiyle Kocasinan belediyesi olarak burada yöremizin ve halkımızın yararına olabilmek için burada yapılması için çaba sarf edilen güneş enerjisi panellerinin konulmaması için belediyemizin de girişimde bulunmasını talep ediyoruz. “