Isınan havalarla birlikte günlük ped kullanımı ihtiyacının arttığını belirten Kayseri Memorial Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Doç. Dr. Gökalp Öner, “Aslında pedler ne kadar pamuklu olursa o kadar iyi ama emicilik özelliğini artırmak için pedlere kimyasal madde konulması ile birlikte ‘toksik şok sendromu’ dediğimiz ve kadının hayatını tehdit edebilecek kadar tehlikeli bir duruma neden olur hale gelmiştir” dedi.
DOĞURGANLIĞA DA ZARAR VEREBİLİR
Pedlerde emiciliğin artırılması için kullanılan kimyasalların, vajendeki bakterilerin şeklini değiştirerek kana karışmasına ve ‘toksik şok sendromu’nun ortaya çıkmasına neden olduğunu kaydeden Doç. Dr. Gökalp Öner, hastalığın yüksek ateş, halsizlik, yoğun içerikli vajinal akıntı, karın ağrısı, tansiyon düşüklüğü ve kendini iyi hissetmeme gibi belirtileri olduğunu ifade etti. Doç. Dr. Gökalp Öner, ‘toksik şok sendromu’nun, ilerleyen durumlarda rahimdeki tüplerin birbirine yapışmasına ve doğurganlık özelliğine zarar vermesine de etkide bulunduğunu vurguladı.
“KULLANIN AMA SIK SIK DEĞİŞTİRİN”
‘Toksik şok sendromu’nun yüksek dozda antibiyotikle tedavi edildiğini belirten Doç. Dr. Gökalp Öner, pedleri hiç kullanmamanın da yanlış olduğuna değindi. Doç. Dr. Gökalp Öner, “Hiç kullanmamayı da önermiyoruz aslında. Çünkü havaların ısınmasıyla birlikte o bölgenin kuru kalması gerekiyor. Önemli olan pedi sık sık değiştirmek. Bir de emilim özelliği daha az olanı ve pamuk içeriği fazla olanı tercih etmek. Ne kadar kimyasal fazla ise emilim içeriği o kadar fazla oluyor. Kimyasal içerikliler belki daha uzun süre koruyor ama yan etkileri fazla oluyor” dedi. (İHA)