Bursa Uludağ Üniversitesi’nin Araştırma Vadisi olarak belirlediği bölgede bin metrekare taban alanına sahip bir AR-GE merkezi kurmayı planlayan TUSAŞ, yeni binası yapılıncaya dek ULUTEK’te AR-GE oOfisi açacak.
Türkiye’nin savunma sanayiinde dışa bağımlılığını azaltmak amacıyla kurulan ve bu alanda küresel ilk yüz oyuncu arasında yerini alan TUSAŞ, Uludağ Üniversitesi’nin bilgi birikiminden yararlanmak maksadıyla araştırmacıların ve öğrencilerin AR-GE çalışmalarını destekleyecek.
Geçen yıl savunma sanayiinin millîleştirilmesi çalışmaları çerçevesinde Türkiye’nin bu alandaki önemli sanayi kuruluşlarıyla SAYP protokolü imzalayıp, savunma sanayiine 38 araştırmacı yetiştiren Bursa Uludağ Üniversitesi, şimdi de TUSAŞ’ın açacağı Ar-Ge birimi sayesinde, havacılık ve uzay sanayii araştırmalarına yönelecek.
TUSAŞ Havacılık ve Uzay Sanayii AŞ (TAI) Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Oğuz Borat, TUSAŞ Strateji ve Teknoloji Yönetim Başkanı ve aynı zamanda Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Fahrettin Öztürk, TUSAŞ Strateji ve Teknoloji Bölümü Proje Danışmanı ve ODTÜ Öğretim Üyesi Prof. Dr. Zafer Evis ve TUSAŞ İstanbul Teknopark Kurucu Müdürü Prof. Dr. Kemal Fidanboylu, Bursa Uludağ Üniversitesi’ne gelerek Rektör Prof. Dr. Yusuf Ulcay’la birlikte TUSAŞ Uludağ AR-GE merkezi hazırlıklarını gözden geçirdi.
Rektör Prof. Dr. Yusuf Ulcay’ı makamında ziyaret ettikten sonra akademisyenlerle bir araya gelen TUSAŞ ekibi, Uludağ Üniversitesi’nden beklentilerini dile getirip, savunma sanayiinin millileştirilmesi hedeflerine AR-GE desteği istedi.
TUSAŞ Yönetim Kurulu Başkanı ve aynı zamanda eski bir Uludağ Üniversiteli akademisyen olan Prof. Dr. Oğuz Borat, şirketin yeni bir strateji ile merkez dışında da ar-ge merkezleri kurmaya başladığını, üçünün İstanbul’da kurulduğunu, birinin de Uludağ Üniversitesi’nde kurulmasını uygun bulduklarını söyledi. Bursa’nın ekosisteminin çok güçlü olduğunu ve beklentilerinin bu yüzden fazla olduğunu ifade eden Prof. Dr. Oğuz Borat, “Kıza zamanda büyük gelişmeler olmasını bekliyoruz” dedi.
“ÜNİVERSİTENİN DESTEĞİNE İHTİYACIMIZ VAR”
TUSAŞ Strateji ve Teknoloji Yönetim Başkanı Prof. Dr. Fahrettin Öztürk, geçen yıl cirolarının 1.4 milyar dolar olduğunu, bu yılki 2 milyar dolar hedefine şimdiden ulaştıklarını, on yıl sonraki hedeflerini ise yılda 10 milyar doları aşmak olarak belirlediklerini anlatarak, “Bunun için iddialı projelerimizin olması gerekiyor. Havacılıkta bu rakama ulaşmak kolay değil. 1984 yılında F16 ile başlıyor, 2005 yılından itibaren özgün ürünlerle ilgili adımlar atılıyor. Hürküş, Hürjet, Atak helikopteri, Anka bunlardan Son yıllarda milli muharip uçak projesi Türkiye’nin gelmiş geçmiş en büyük projesi. Savunma sanayi alanındaki en büyük ihracatı da bugüne kadar biz yaptık. Büyük projeleri yapabilmek için çok ciddi manada üniversitelerle, araştırma merkezleriyle, mükemmeliyet merkezleriyle, teknoparklarla işbirliği içinde olmamız gerekiyor. Ar-Ge’nin temel taşı üniversiteler.. . Bizim birçok teknoloji konumuz var ve bu konularla ilgili de üniversitelerin desteğine ihtiyacımız var. Şirketimiz bu büyük projeleri gerçekleştirmek için de Türkiye’nin insan kaynağından yararlanmak için farklı noktalarda, ar-ge yapmayı kararlaştırdı. Bursa, otomotiv şehri, imalat şehri... Limanı da var. Tüm bunları göz önüne alarak TUSAŞ Uludağ Ar-Ge Merkezini kurup adımımızı atmış bulunuyoruz.”
“STRATEJİK BİR ÜS”
Rektör Prof. Dr. Yusuf Ulcay, Bursa Uludağ Üniversitesi’nin TUSAŞ’la başarılı projelere imza atacağına inandığını, göreve geldikten sonra “3. nesil üniversite” vizyonuyla yaptıkları altyapı yatırımlarının meyvelerinin alınacağını söyledi.
Üniversitenin araştırma üniversitesi yapılanmasını sürdürdüğünü kaydeden Ulcay, “Ülkemizin kalkınma hedefleri doğrultusunda bilimden ekonomiye dönüşümü sağlamaya çalışıyoruz. Savunma sanayi projelerine destek vermek üzere geçen yıl bu alana uygun 38 lisans, yüksek lisans ve doktora öğrencisini ar-ge yapmak üzere yetiştirdik. Savunma sanayinin yapısı, teknoloji yönetimi, sistem mühendisliği, yaşam döngüsü, ergonomi, darbe ve balistik ölçüm sistemleri, konsept tasarımı, kalibrasyon süreçleri, bilgisayar destekli mühendislik, laser teknolojisi, bilgi güvenliği, ileri teknoloji malzemeleri-kompozitler, aerodinamik, aeromekanik, uçak motorları, proje yönetimi gibi eğitimlerle öğrencilerin ufkunu açmaya çalıştık. TUSAŞ Uludağ Ar-Ge Merkezi, araştırmacılarımız ve öğrencilerimiz için büyük bir fırsattır. Bu merkez, Üniversitemizin bilgi birikimini ülkemizin kalkınmasına yansıtacak stratejik bir üs olacaktır” diye konuştu.
TUSAŞ heyeti daha sonra, Uludağ Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yusuf Ulcay ile birlikte Tanıtım ve Kariyer Günleri’ni ziyaret ederek eğitimin kalitesiyle ilgili bilgiler aldı. Heyet, merkez laboratuvarı’nı ve araştırma vadisi olarak planlanan bölgeyi de inceledi, TUSAŞ Ar-Ge Merkezi hazırlıklarını gözden geçirdi. TUSAŞ Uludağ’ın bir ay sonra hizmete girmesi planlanıyor. (Kurumsal)