Dünya Sağlık Örgütü'nün yapmış olduğu çalışmalara göre dünya genelinde 1.3 milyar insanın hipertansiyon ile yaşamını yitirdiğini belirten Karaca, şunları söyledi; "Hipertansiyon; inme, kalp krizi, kalp yetmezliği ve böbrek hasarı gibi ölümcül durumlara yol açması nedeniyle dünya genelindeki hastalık ve ölümlerin en önde gelen risk faktörü olarak kabul edilmektedir.

 Kan basıncının olması gereken değerin üzerinde olmasıyla karakterize, tedavi edilmediği taktirde ciddi sağlık sorunlarına yol açan kronik bir hastalıktır. Vakaların yüzde 95’inde hipertansiyona yol açan asıl neden tam olarak belirlenememiş olmakla birlikte altta yatan en sık nedenler arasında yüksek tuz ve yağ tüketimi, meyve ve sebzeden fakir diyet, aşırı kilo, yetersiz fiziksel aktivite, zararlı alkol kullanımı, tütün ve tütün ürünleri tüketimi ile stresin yer aldığı görülmektedir" diye konuştu.

Tansiyon2

her yıl 30-70 yaş arasındaki yaklaşık 11 milyon kişinin hipertansiyon nedeniyle hayatını kaybettiğini söyleyen Karaca, Türkiye İstatistik Kurumu tarafından yayımlanan 2022 yılı ölüm ve ölüm nedeni istatistiklerine göre de ülkemizde gerçekleşen ölümlerin yüzde 3,5’inden hipertansiyonun sorumlu olduğuna dikkat çekti.

Tansiyon3

Hipertansiyondan korunmak için düzenli olarak tansiyon ölçümü yaptırılması gerektiğini söyleyen Karaca, tansiyon ölçümü yaptırmanın yanında; sağlıklı beslenmek, yeterli miktarda su tüketmek, tütün ürünlerinden uzak durmak ve hareket etmek gibi unsurlarında önemine değindi.

Kaynak: Haber Merkezi