DOĞUM VE YAŞLILIKLA ORTAYA ÇIKABİLİYOR
İdrar kaçırma, kadınların yaşam kalitesini düşüren önemli bir sağlık sorunudur. Sürekli devam eden ıslaklığa ve ped taşımaya bağlı olarak tekrarlayan enfeksiyonlara neden olmaktadır. Birçok kadın bu sorunu dile getirmekten çekinmektedir. Özellikle doğum yapan veya yaşlı hastalar, idrar kaçırmanın kaçınılmaz bir sorun olduğunu düşünebilmektedir. Son yıllarda gelişen tanı ve tedavi yöntemleri sayesinde idrar kaçırmanın tedavisi mümkündür.
FAZLA KİLOLAR VE KABIZLIK DA ETKİLİ OLABİLİR
Menapoz sonrasında kadınlık hormonu olan östrojen olmadığından pelvik taban kasları güçsüzse, idrar torbası veya rahimde sarkmalar olabilir. İdrar torbasının açısının bozulmasıyla da idrar kaçırma sorunu ortaya çıkar. Sadece menopoz sonrasında değil, üreme çağında da ortaya çıkan zor doğuma bağlı sarkmalar ve idrar kaçırma çok sık görülmektedir. Ayrıca sigara kullanımına bağlı kronik öksürük ve akciğer hastalıkları, yüksek miktarda çay, kahve, kola gibi idrar söktürücü etkisi fazla olan sıvılar tüketmek, bazı depresyon ve kalp ilaçları, diyabet, multipl skleroz, Parkinson, omurilik yaralanmaları, fazla kilolar ve kronik kabızlık idrar kaçırma sorununa neden olabilir.
15 DAKİKADA YAPILAN KAPALI AMELİYATLA SORUN DÜZELTİLEBİLİYOR
İdrar kaçırma sorununda öncelikle detaylı bir muayene yapılır ve hasta öyküsü alınır. Gerekli tetkikler yapıldıktan sonra hangi tedavi yönteminin uygulanması gerektiğine karar verilir.
İlaç tedavisinin yetersiz olduğu durumlarda, deneyimli ellerde yapılan doğru ameliyat halen en iyi tedavi seçeneğidir. Menopoz sonrası artan idrar kaçırma sorunu yine klasik ameliyatların aksine 15 dakikada genel anestezi almadan kapalı ameliyatla düzeltilebilmektedir. İdrar kaçırma ameliyatlarında, hangi hastaya hangi cerrahinin yapılacağını belirlemek önemlidir. Çünkü bazı idrar kaçırma ameliyatları, idrar kaçırmayı daha da arttırabilmektedir. Yanlış operasyon sonucunda idrar torbası ve böbrekler de zarar görebilmektedir.
OPERASYON SONRASINDA ŞİKAYET BELİRGİN OLARAK AZALIYOR
Doğru hasta seçiminin ardından TOT, TVT, mini sling gibi kapalı ameliyatlar son yıllarda başarı ile yapılmaktadır. Bu operasyonlar sonrasında hastaların şikayetleri belirgin olarak azalmaktadır. Ameliyat dışı alternatif tedavi yöntemleri ise hastaya doğru bir şekilde anlatılmalıdır. Çay kahve gibi kafeinli içeceklerden uzak durmak, kilo vermek ve sigarayı bırakmak önemli bir adımdır. İdrar yapma saatlerinin planlanması ve idrar torbası eğitimi 6-8 hafta uygulanmalıdır. Ayrıca idrar torbasının etrafında bulunan kasları güçlendirecek Kegel egzersizi de önerilmelidir. [Kurumsal]