TBMM Genel Kurulu'nda kabul edilen Köy Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun’a göre, özel bütçeli dairelere ait arazi ve arsalarda ya da devletin hüküm ve tasarrufu altında bulunan alanlarda inşa edilecek tüm izinsiz yapılar, inşaat aşamasında olsun veya iskân edilmiş olsun, Toplu Konut İdaresi Başkanlığı, belediyeler veya il özel idareleri tarafından yıkılma kararı alabilecek. Ayrıca, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, her ilde faaliyet gösterebilecek yapı denetim kuruluşlarının sayısını da belirleyecek.

50 bin lira idari para cezası

Yeni çıkarılan kanuna göre, bir veya birden fazla ceza uygulanması gerektiğinde, uygulanacak idari para cezası 50 bin liradan az olmayacak. Eğer yapı denetim hizmet sözleşmesinin bedelinin yüzde 50’si 50 bin liradan fazla ise, idari para cezası, sözleşme bedelinin en fazla yüzde 50’si kadar olacak.

İmar hakkı aktarımı ve kamulaştırma

Kayseri’de gece yarısı zam geldi: Fiyatlar değişti! Kayseri’de gece yarısı zam geldi: Fiyatlar değişti!

İmar hakkı aktarımı, 2019 yılı öncesinde kamu hizmet alanı olarak ayrılan ancak mülkiyeti vatandaşa ait olduğu için kamulaştırılamayan parselleri kapsayacak. Çevre Bakanlığı, "Mülkiyet istemeden el mi değiştirecek?" sorusuna şu şekilde cevap verdi:

"İmar hakkı aktarımıyla, vatandaşın kullanmadığı parsel veya hissesine karşılık gelen imar hakları, imar planı kararıyla belirlenen başka bir alanda kullanılacak. Böylece vatandaş, imar hakkına kavuşurken aynı zamanda kamuya yeni hizmet alanları kazandırılacak. Yapılacak tüm işlemler, kamu ve toplum yararına gerçekleştirilecek."

Kamulaştırma işlemleri ve değerleme

Bakanlık, bedel tespiti ile ilgili olarak, tüm işlemlerin Kamulaştırma Kanunu'na uygun şekilde, Sermaye Piyasası Kurulu’ndan lisans almış bağımsız değerleme kuruluşları tarafından gayrimenkul değerleme esaslarına göre yapılacağını belirtti. Bakanlık, "Vatandaş asla mağdur edilmeyecek" açıklamasını yaptı.

Kaynak: Haber Merkezi