Kayseri’de vatandaş çelmesiyle yakalanmıştı: Görgü tanıkları o anları anlattı! Kayseri’de vatandaş çelmesiyle yakalanmıştı: Görgü tanıkları o anları anlattı!

Devlet Bahçeli'nin Abdullah Öcalan çıkışından sonra herkeste Öcalan’ın nasıl bir hapishanede kaldığı merak edildi. Abdullah Öcalan 1999 yılında Kenya'da yakalandığı andan itibaren İmralı Adası’nda kalıyor. Marmara Denizi’nde yer alan İmralı Adası’nın Türk Toprağı haline gelmesi 1308 yılına dayanıyor. 

Osmanlı zamanında 1308 yılında Orhan Bey’in komutanlarından olan Emir Ali’nin adayı Bizans'ın elinden alması ile İmralı Adası Türk toprakları haline geldi. Adanın ilk ismi Emir Ali iken sonradan İmralı’ya dönüşüyor. Ada Bursa sınırları içerisinde yer alırken Marmara Denizi’nde yer alan dördüncü büyük adadır. 20. yy.’ın ilk zamanlarına kadar adada yer alan 3 tane rum köyü yer alıyordu. 1913 yılında adada 250 hane bulunurken 1 okul ve 3 manastır da yer alıyordu. Ancak adanın yarı açık cezaevine dönüştürülmesi ile adada yaşayan hiç kimse kalmamıştır. 

Imrallllıııı

Sivil girişine tamamen kapalı 

Türkiye’nin ilk yarı açık cezaevi olarak faaliyet gösteren İmralı Adası’na sivil girişler tamamen kapalıdır. Adanın üzerinde bir uçağın dahi belirli bir yüksekliğe kadar uçuşu tamamen yasaktır. İlk faaliyete geçmesi 1935 yılında hükümlü bir inşaat ustası tarafından adada bulunan kilisenin duvarının tamamlanarak koğuşa çevrilmesi ile başladı. Sonrasında ilk olarak 50 hükümlünün yer aldığı cezaevinde kalan hükümlüler aynı zamanda tarım ve fabrika işlerinde de çalıştırıldı. Ada aynı zamanda Yassıada Yargılanmaları’nda da faaliyet gösterdi.  1960-1961 yıllarından dönemin Demoktar Parti Başkanı Adanan Menderes, Dışişleri Bakanı Fatin Rüştü Zorlu ve Maliye Bakanı Hasan Polatkan’ın idamı da İmralı Adası’nda gerçekleşti. İdam edilenlerin naaşı 29 yıl boyunca adada kaldıktan sonra 17 Eylül 1990 tarihinde İstanbul’a nakledildi.

Abdullah Öcalan 1999 yılında adaya gelene kadar orada birden fazla hükümlü varken Öcalan gelince hepsi gönderildi. Abdullah Öcalan’ın yargılanması da adanın içerisinde gerçekleşiyor. 2009 yılına kadar Abdullah Öcalan adada tek başına kalırken sonradan adaya aynı suçlardan hüküm giymiş 8 kişi daha geliyor. 

Adanın güvenliği ise 3 farklı kurum tarafından gerçekleşiyor. F tipi kapalı cezaevinin iç güvenliği Adalet Bakanlığı tarafından sağlanırken, adanın dış güvenliği ise Jandarma Genel Komutanlığı tarafından sağlanıyor. Adanın deniz güvenliğini ise Sahil Güvenlik  Komutanlığı sağlıyor. 

Imralı

Nasıl yakalandı?

Abdullah Öcalan, 2 şubat 1999 tarihinde Yunan Ulusal İstihbarat Teşkilatı tarafından Kenya’da bulunan Yunan Konsolosluğu’na geldi. Sonrasında üst düzey Yunan Yetkililerin baskısı sonucunda konsolosluktan çıkarılıyor ve Nairobi Havalimanı’na getiriliyor. Getirildiği Nairobi Havalimanından farklı bir ülkeye gideceğini zanneden Abdullah Öcalan’ı özel uçakta Türk ajanlar karşıladı. Öcalan’ın Türkiye’ye getirildiği uçak ise eski Devlet Bakanı ve işadamı olan Cavit Çağlar’a aitti. Öcalan uçağa bindikten sonra ise gözlerini açan Öcalan’ın ülkeye getirilirken ilk duyduğu sözler ‘Memlekete hoş geldin’ sözü oldu. 

Kaynak: Fatma Elmas