İnternetin teknolojik nimetleri olduğu kadar tehlikelerinin de olduğu herkes tarafından biliniyor. Kişisel verilerin ele geçirilmesi ve satılması da bu tehlikeler arasında yer alıyor. Bir sabah adınıza yüklü miktarda kredi çekildiğini, icralık olduğunuzu ve hatta işlemediğiniz bir suçtan kaydınız olduğunu görebilirsiniz.
Türkiye’de en çok kullanılan elektronik iletişim ağı olan internetten son zamanlarda birçok tehlike ortaya çıkmaya başladı. İnternette para karşılığı kimlik bilgilerinizin satılma tehlikesi herkesi tedirgin etti. Neredeyse tüm kişisel bilgilerin internette yüklenilen uygulamalarla paylaşılması durumunda dolandırıcılar iş başına geçebilir. Söz konusu tehlikeye karşı uzmanlardan uyarılar geldi.
Kimlik bilgilerinin Telegram üzerinden 200-500 TL gibi rakamlara satıldığını söyleyen uzman isimler, bu bilgilerin alışveriş siteleri ve sosyal medya hesapları mecralarında çalınıp sitelere yüklendiğini belirtti.
'Sizin adınıza kredi çekebilir ya da kart çıkartabilirler'
ATV Haber'e konuşan Bilişim Uzmanı Emre Çelikkol, her geçen gün büyüyen tehlikeye karşı uyararak, "Satışa sundukları panellerde 5 sorguya kadar ücretsiz olup, sizi tatmin etmeye ve sonrasında üyelik için sizden para almaya çalışıyorlar. Sizin isminiz ve soy isminizden, T.C. kimliğinize, adresinize, aile soy ağacınıza kadar ulaşıp; sizi tehdit etmeye başlıyorlar. Sizin adınıza kredi çekebilirler. Sizin adınıza kart çıkartabilirler” ifadelerini kullandı.
'Kendinizi bir anda şüpheli ve sanık olarak görebilirsiniz'
Ceza ve Bilişim Hukuku Uzmanı Prof. Dr. Volkan Dülger, bir anda kişilerin kendisini suçlu konumda bulabileceğini söyleyerek, "Çeşitli suçların bu sahte kimlikle işlenmesiyle karşı karşıya kalıyoruz. Kişi hiç haberi bile yokken kendisini bir anda şüpheli ya da sanık olarak görebiliyor" dedi.
Nasıl önlem alınır?
Önlem olarak sürekli şifrelerimizi değiştirmemiz gerektiğini söyleyen Çelikkol, "Bu şekilde kendimizi daha güvende hissedebiliriz" şeklinde konuştu.