Finans Uzmanı İslam Memiş, dijital paraya geçişin hız kazanacağını belirterek önemli açıklamalarda bulundu. Kağıt para kullanımının büyük ölçüde sona ermesinin beklendiği 2030 yılına kadar yaşanacak gelişmeler, ekonomik ve sosyal hayatta köklü değişikliklere yol açabilir.

İslam Memiş: "Dijital Para Hayatımızın Bir Parçası Olacak"

Finans Uzmanı İslam Memiş, dijital paraya geçişin hız kazanacağını belirterek, “200 TL’lik banknot yerine maksimum 100 TL’lik banknot basılabilir. 2030 yılına kadar kağıt para kullanımının büyük ölçüde sona ermesi bekleniyor”dedi.

Türkiye'de Dijital Ödemeler Yaygınlaşıyor

Türkiye’de yüksek enflasyon nedeniyle kağıt para taşımak zorlanırken; kredi kartı kullanımının yaygınlaşmasıyla beraber küresel olarak kartlı harcamalarda ciddi oranda artış yaşandı. Finans Uzmanı İslam Memiş, enflasyona rağmen yeni banknotların niçin basılmadığına açıklık getirerek dijital paralara geçiş sürecinin hız kazanacağını vurguladı.

Merkez Bankaları Dijital Para Denemelerine Devam Ediyor

Türkiye gazetesinin haberine göre Memiş, konuşmasında şunları kaydetti:

“Dünyada dijital paralarla ilgili büyük bir dönüşüm süreci yaşanıyor. Merkez bankaları kendi dijital para projelerini hazırladı hatta Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) üçüncü faz denemesini başarılı bir şekilde tamamladı. Yakın gelecekte, dijital paralara geçiş süreci başlayacak.

FED'in Rolü Azalıyor mu? Küresel Ekonomide Yeni Bir Dönem

Özellikle ABD’de, Donald Trump ve Elon Musk’ın planları doğrultusunda Amerikan Merkez Bankası (FED) lav edilerek çalışan sayısı azaltılacak. Bu zamanlarda Merkez bankalarının faiz politikalarına yönelik itibarsızlaştırma süreci yaşanabilir ve sonunda küresel olarak merkez bankalarının etkisi azaltılarak dijital paralara geçiş dönemi hızlandırılabilir.

2030'a Doğru: Kağıt Para mı, Dijital Para mı?

2030 yılına kadar kağıt para kullanımının büyük ölçüde sona ermesi bekleniyor. Bu nedenle, Türkiye’de 200 TL’lik banknotun değerinin artırılmaması (örneğin 500 TL veya 1000 TL’lik banknot basılmaması) dijital paraya geçişin bir göstergesi. Kayıt dışı ekonomiyi önlemek, paranın transferini takip etmek ve herkesin dijital sistemlere mahkum olmasını sağlamak amacıyla kağıt para tedavülden kalkıyor. 200 TL’lik banknot yerine maksimum 100 TL’lik banknot basılabilir. Türkiye’de dijital bankacılık lisansları verildi ve geleneksel bankacılık modeli değişmeye başladı.”

Dolar ve Euro'da son durum! Uzmanı uyardı Dolar ve Euro'da son durum! Uzmanı uyardı

Dijital Para Kullanımının Artıları ve Eksileri

Dijital paraya geçişin birçok avantajı (kolaylık, hız, şeffaflık) ve dezavantajı (siber güvenlik, mahremiyet, dışlanma) bulunmaktadır. Bu nedenle, geçiş sürecinin dikkatli bir şekilde yönetilmesi ve gerekli önlemlerin alınması gerekmektedir.

Kaynak: HABER MERKEZİ