Bilim Akademisi Üyesi Prof. Dr. Naci Görür, dün Erciyes Üniversitesi Kültür Sitesi'nde düzenlenen konferansta konuştu. Burada Kayseri’de oluşması muhtemel deprem büyüklüğünü açıklayan Görür, “Kayseri, Orta Anadolu'nu en büyük fay sistemlerinden biri olan Ecemiş Fayı'nın üzerinde, tam kucağında oturuyor. Öyle yakınında, biraz uzağında da değil kucağında oturuyor. Bu fay er ya da geç 7'nin üzerinde bir deprem üretir” dedi.
Naci Görür’ün bu açıklamasının ardından deprem bilimcilerden tepkiler arka arkaya geldi. Görür’ün açıklamasına tepki gösteren bir diğer isim de Maden Teknolojisi ve Yer Bilimleri Uzmanı Serkan İçelli oldu. İçelli yaptığı açıklamada, “700 kilometrelik ya da 1000 kilometrelik bir fay dediğinizde Tunceli’den başlayıp Sivas’tan geçip, Kayseri’den sonra Niğde ve Aksaray’ın kenarından devam edip, Mersin’e oradan da devam edip Kıbrıs’a kadar giren bir kesimden bahsetmiş oluyoruz. Bu da 700 kilometrenin çok çok üzerinde bir rakama tekâmül ediyor. 700 kilometreyi tek seferde yırtarsanız 8’lik bir deprem üretirsiniz zaten” diye konuştu.
‘‘7’lik Deprem Er Ya Da Geç Burada Olacak’ Derken Elinizde Bir Parametre Yok’
Kayseri’yi hoplatmanın ya da zıplatmanın bir anlamı yok diyen İçelli, “Geçmiş faaliyeti 3 bin yılda ya da 5 bin yılda deprem üreten bir Deliler fayı gibi bir faydan bahsedelim veya Ecemiş fayı da yine aynı şekilde 1000-1500 yılları arasında deprem üreten bir fay olduğunu düşündüğümüzde, Kayseri’yi hoplatmanın ya da zıplatmanın bir anlamı yok. ‘7’lik deprem er ya da geç burada olacak’ derken elinizde bir parametre yok, tarihsel hiçbir veriniz yok. Elinizde o fayların deprem parametreleri yok. Sadece geometrisine bakıp ta formalize ettiğinizde orayı hoplatıp, zıplatmanın bir anlamı yok” ifadelerini kullandı.
‘Kayseri’nin Zemini Ortalama 180-220 Arasında Bir Hıza Sahip’
Kayseri’nin zemini ile ilgili bilgiler veren Serkan İçelli, “Kayseri’nin zemini ortalama 180-220 arasında bir hıza sahip. Ne kadar düşük olursa o kadar zarar veriyor yapılarımıza. Kayseri’nin hepsi demek biraz saçma olur Erkilet tarafı, Mimarsinan, Bahçelievler ve Gesi’ye doğru daha da sağlamlaşıyor. 400’lerin üzerine geçiyor. Bu değer bize şunu anlatıyor; Deprem dalgası içeri girdiğinde, yani binanın altına zemine girdiği zaman ne kadar hızlı çıkıyorsa bizim için o kadar iyi” dedi.
‘Kayseri’de 5.5 Ya da 6.0 Büyüklüğündeki Depremlerin Gelmeme İhtimali Yok’
Sözlerini sürdüren Serkan İçelli, şöyle konuştu: “Kayseri’de 5.5 ya da 6.0 büyüklüğündeki depremlerin gelmeme ihtimali yok ama buna bugün ya da yarın diyemezsiniz. Saha çalışması yapmadan, yakın zamandaki deprem kestirimleri tamamen saçmalıktan ibarettir. Son noktayı koyalım Kayseri’de 7’lik bir deprem olur demeniz için elinizde verinizin olması gerekir. Öyle bir ver yok. Olmaz demesi içinde elinizde bir verinin olması lazım. Ama ben olmaz diyorum. Çünkü elimizdeki veriler olmayacağını gösteriyor.”